Allt fler unga killar steriliserar sig

Varje år vill cirka 500 östgötska män sterilisera sig. Det kostar som ett läkarbesök, 200 kronor. "Man kan ifrågasätta om det är vettigt", säger Helene Krook på Vrinnevisjukhuset.

Helene Krook ifrågasätter att manlig sterilisering är gratis för patienter som tillhör Region Östergötland.

Helene Krook ifrågasätter att manlig sterilisering är gratis för patienter som tillhör Region Östergötland.

Foto: Mostphotos/Privat

Östergötland2023-03-04 05:00

Manlig sterilisering, vasektomi, blir allt vanligare. På sju år har antalet svenska män som låter sterilisera sig fördubblats.

2021 var antalet 3 570. Tidigare var det i huvudsak vuxna medelålders män med barn, som valde att göra ingreppet, men nu ökar det även bland unga.

I Östergötland handlar det om 400–500 män årligen. Tio procent ångrar sig dock före ingreppet.

Många kommer i kontakt med sjuksköterskan Helene Krook som sedan 2017 arbetar med samordningen kring vasektomi.

Endast 1–2 ingrepp per vecka görs i regionen, på Vrinnevisjukhuset, medan övriga remitteras till Stockholm och Göteborg

Ingreppet är sedan 2015 gratis i Östergötland och kostar som ett vanligt läkarbesök, 200 kronor. Resten bekostas av skattemedel. Om en östgöte opereras i en annan region är det ändå hemmaregionen som står för notan.

På andra håll kan ingreppet kosta så mycket som 15 000 kronor. En summa som patienten själv får stå för.

– Det är stora belopp för skattebetalarna och med rådande vårdköer och platsbrist kan man ifrågasätta om det ska vara gratis, säger Helene Krook, sjuksköterska på urologiska mottagningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

– Man kan ju jämföra med exempelvis operation av värkande åderbråck, som inte är gratis.

Vilka är det som steriliserar sig?

Det finns tre kategorier, enligt Helene Krook.

• Relativt unga män som har två egna barn och som har träffat en partner som också har två barn. Nu vill de inte ha fler.

• Män över 40 som har relativt stora barn, inte vill ha fler och tycker det känns fel att kvinnan ska fortsätta med hormonella preventivmedel.

• Barnlösa unga män som säger sig absolut inte vilja ha barn, nu eller i framtiden.

– Med första gruppen använder jag lite skrämseltaktik. Tänk att vi hade en tsunami som utplånade alla i familjen, utom en förälder. Då står mannen där ensam, utan att någonsin kunna få egna biologiska barn.

Lyssnar de på det argumentet?

– Ja, det har hänt att de tagit sig en funderare och backat.

– Andra gruppen förstår jag. Den tredje förstår jag inte alls. Det kan ta ett halvår mellan det första samtalet och att ingreppet görs. Det hinner hända mycket under det halvåret.

Kan vissa ångra sig under väntetiden?

– Ja. Det kan ha blivit slut med den tjej de var ihop med och de har träffat en ny, som absolut vill ha barn. De är för unga för ett så slutgiltigt beslut.

Vasektomi

Vasektomi är ett mindre kirurgiskt ingrepp som tar en halvtimme. Man behöver ha fyllt 25 år, även om undantag ibland görs.

Under lokalbedövning skär urologen ett 1–2 centimeter långt snitt i övre delen av pungen, delar sädesledaren och avlägsnar en bit. Därefter knyts sädesledaren ihop med hjälp av tråd eller genom att bränna änden på den. 

Vasektomi påverkar varken sexlusten, testosteronbalansen eller känsligheten vid samlag. Mannen får utlösning, men det finns inga spermier i sädesvätskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!