Vargrevir på gång i Östergötland

Ett vargpar verkar fundera på att slå ned bopålen mellan Borensberg och Finspång.

Vargpar. "De kan få valpar till våren", säger Anders Hedström som arbetar med rovdjurspårningar och som besiktningsman åt Länsstyrelsen.

Vargpar. "De kan få valpar till våren", säger Anders Hedström som arbetar med rovdjurspårningar och som besiktningsman åt Länsstyrelsen.

Foto: Junge, Heiko

Östergötland2018-01-15 20:30

Hanen är från Närke och honan från Norge. Men kanske väljer vargparet att bilda familj i Östergötland, som Svensk Jakt var först att skriva om. I så fall innebär det att landskapet får sitt första vargrevir i modern tid.

– Vi ska inte kalla dem för revirmarkerande par än. Det är för tidigt att säga, men det finns tecken på att revirbildning är på gång. Vi har fått rapporter om återkommande spår i det här området och under spårningen har vi hittat spillning, säger Anders Hedström som arbetar med rovdjurspårningar och som besiktningsman åt Länsstyrelsen.

Han och kollegorna är angelägna om tips.

– Särskilt om spillning kan vara från en varg. Det är bra om så många som möjligt rapporterar på Skandobs.se så att vi kan spåra dem, och så att jägarna kan få informationen snabbt, om det till exempel är risk för deras hundar. På norska Rovbase.se kan man se resultatet av våra spårningar och vad vi dokumenterar, säger han.

Än så länge är det bara ett av djuren som revirmarkerar, det vill säga lämnar kissfläckar.

– Vem av dem vet vi inte. Men hanen lyfter på benet och honan hukar sig, sedan ser man hål i snön där de stått. Så gör de krafsmarkeringar på vägar, som en hund.

DNA från vargarnas spillning skickas på analys till Viltskadecenter.

– Där kan man få fram släktskap och vilka som är föräldrar samt vilka revir vargarna är födda i. Det finns ett släktträd på de svenska vargarna, säger Anders Hedström.

Det finns gott om dovhjort, rådjur, älg och vildsvin mellan Borensberg, Tjällmo, Finspång och sjön Roxen, där vargparet håller till. De rör sig i ett område på mellan 50.000 och 75.000 hektar och flest observationer har gjorts i Hällestad.

Kanske bosätter de sig där.

– Då kan de få valpar till våren men de är ett ungt par. Men de kan flytta på sig, gå ned i isen, kanske är de inte fertila. Det är många faktorer som spelar in, säger han.

Om de får valpar kan det bli mellan tre och sex stycken. – Men vi ska inte blåsa upp det nu som att det är någon anhopning av vargar på gång. Till att börja med ska vi se om det blir fler revirmarkeringarna. Det kan ju vara slumpen att en av vargarna markerade, som att den bara lyfte på benet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!