Vargjakten stoppas av domstol – tre månader i efterhand

Kammarrätten upphäver i efterhand länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på varg. Domen blir prejudicerande och välkomnas såväl av länsstyrelsen som av Svenska Rovdjursföreningen.

Det fanns inget annat alternativ än skyddsjakt men länsstyrelsen kunde varken säkerställa att rätt varg sköts eller hur jakten skulle påverka den lokala stammen.

Det fanns inget annat alternativ än skyddsjakt men länsstyrelsen kunde varken säkerställa att rätt varg sköts eller hur jakten skulle påverka den lokala stammen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Östergötland2020-10-06 17:20

Det är Kammarrätten i Sundsvall som i efterhand slår fast det fanns brister när Länsstyrelsen Östergötland införde skyddsjakt på varg i Långbogenreviret, som ligger mellan Finspång och Borensberg. Jakten i sig anses motiverad, men inte sättet den genomfördes på eftersom man inte kunde fastslå att rätt varg sköts. 

Beslut om skyddsjakten fattades den 11 juni efter två angrepp på nötkreatur, senare konstaterades ytterligare två angrepp. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som gav länsstyrelsen grönt ljus, förutsatt att man fredade vuxenvarg i sällskap av årsvalpar. Den 9 juli fälldes en vuxen tik.

Enligt kammarrätten måste länsstyrelsen kunna bevisa att jakten riktas mot den varg som står bakom skadorna, eftersom problemet annars skulle kvarstå. "Trots det vidtogs inga åtgärder för att säkerställa att jakten riktades mot en skadegörande individ", står det i domen.

– Vi tycker att det är bra att det har blivit prövat. Det är positivt, få ärenden har prövats rättsligt och det är oerhört bra att det görs eftersom det finns väldigt få prejudicerande fall. Det här kommer ha effekter även på resten av landet och hur andra länsstyrelser arbetar, säger Helen Loor, enhetschef för enheten för djurskydd, veterinär och vilt på Länsstyrelsen Östergötland.

Kammarrätten anser inte heller att länsstyrelsen har visat vilka följder skyddsjakten skulle kunna få för den lokala vargstammen. "Eftersom jakten inte var selektiv riskerade ett alfadjur att dödas, trots att det fanns diande valpar i reviret."

Helen Loor menar att identifieringen är svår.

– Då behövs dna-bevisning, från bett eller avföring, för att visa vilken individ det gäller. Vi har inte lyckats få fram det. Vid de här tillfällena har man observerat flera vargar i hagarna och det försvårar också.

Än så länge har inte länsstyrelsen hunnit göra någon närmare analys, men om det skulle bli aktuellt med skyddsjakt igen tar man med sig kritiken.

Svenska Rovdjursföreningen har varit med och drivit frågan mot länsstyrelsen.

Vad säger du om domen?

– Jag brukar ibland uttrycka att det är en sak att ha rätt och en annan att få rätt. Jag är övertygad om att vi har haft rätt genom åren, men domstolarna har inte gått på vår linje tidigare, det här är lite ett genombrott, säger Björn Ljunggren, som är regionansvarig för Svenska Rovdjursföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!