Efter beskedet att det var alfatiken som sköts i Långbogenreviret skrev vargförespråkaren Mårten Lundgren ett öppet brev till landshövdingen på sin blogg. I första brevet kritiserade han bristen på kunskap om reviret och vilken av vargarna som kunde ligga bakom angreppet på tamboskap. Dessutom den bristfälliga stängsling av boskapen i området.
"Genom denna skyddsjakt som känns som ett beslut i affekt så har Länsstyrelsen i Östergötland riskerat existensen av hela vargreviret här i länet. Även om den slutliga analysen från SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) nu visar att alfatiken inte diade i det skedet som alfahonan sköts, så kan ingen garanterat säga att denna skyddsjakt inte påverkat de valpar som rapporterats om i reviret. Inte ens vetskapen om valparnas existens fick Länsstyrelsen att ändra sitt beslut om skyddsjakten, utan man valde att gå vidare ändå", skrev Mårten Lundgren.
Vargreviret riskerar nu att dö ut, menar han.
– Det som är intressant är att de (jägarna) hade sett varg flera gånger, men inte skjutit. Nu är inte jag jägare, det kan finnas dåliga lägen. Är man konspiratorisk går det lätt att se att skyddsjakter slutar med att någon av föräldraparet skjuts. För man vet att chansen är stor att reviret utplånas. Visar det sig att det var valparnas mamma, då kunde det inte fått ett sämre utfall, säger Mårten Lundgren.
Landshövding Carl Fredrik Graf svarade snabbt båda gångerna.
"Vargfrågan väcker känslor och medför utmaningar för samhället när olika intressen krockar. Under året har jag därför träffat både tamdjursägare som är oroade för sina djur och personer som är angelägna om att bevara rovdjursstammen", skrev landshövdingen Carl Fredrik Graf i det första svaret.
Han trycker på att man följt regelverket i svaren, samt svårigheten att på kort sikt stängsla effektivt.
Mårten Lundgren står dock kvar vid sin kritik.
– Jag tycker inte att man följt alla regler för att tillämpa skyddsjakt, andra län har gjort andra bedömningar i liknande situationer, säger Mårten Lundgren, som också är frågande till att det var 35 jägare närvarande vid tillfället då tiken fälldes.
Leif Thomsen, jaktledare vid skyddsjakten, bekräftar den uppgiften.
– I den här jakten var det många lokala jägare som var intresserade. Så det blev ett gäng.