Vårdstrejken är avblåst

Klockan 12 i morgon, tisdag, var det tänkt att undersköterskor på privata vårdbolag skulle gå ut i strejk.Men på måndagskvällen kom beskedet: Strejken är avblåst.

Östergötland2016-12-12 19:26

Detta sedan ett avtal har tecknats mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarna som innebär att även sjuktsköterskor inom privat vård och omsorg får ta del av den extra lönesatsningen som kollegorna inom offentliv verksamhet redan har fått.

Kommunal kallar det här för ett styrkebesked.

– Det är en seger för såväl undersköterskor som övrig personal inom privat vård och omsorg. Vi har varit tydliga med våra krav och det är glädjande att motparten gått oss till mötes på alla punkter. Det här är ett viktigt steg mot mer jämställda löner även inom den privata vårdsektorn, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Avtalet är på 18 månader. Löneökningen för undersköterskor blir 1 200 kronor från och med första mars 2017.

– Det är glädjande att få till denna unika satsning utan de kraftiga villkorsförsämringar som Vårdföretagarna krävt, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Vårdföretagarna är även den nöjda med det nya avtalet.

– Avtalet undanröjer den konflikt som hade inneburit stora konsekvenser för ett flertal medlemsföretag och dess kunder. Vi är samtidigt nöjda över innehållet i det tecknade avtalet som innebär en satsning på undersköterskor i paritet med övriga på arbetsmarknaden säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.

Nio arbetsplatser i Östergötland hade påverkats av strejken om den hade brutit ut 12.00 i morgon, tisdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!