Pandemin har förutom att bygga upp en stor vårdskuld även påverkat jobb, tillväxt och skatteunderlag på ett negativt sätt. Därför avsätter den politiska ledningen, koalition Östergötland som består av Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centern, 900 miljoner kronor i nya satsningar, enligt den treårsbudget som presenterades på onsdagen.
Till sjukvården avsätts 710 miljoner kronor varav 400 miljoner för att hantera pandemins effekter i sjukvården. Dessa ska fördelas till psykiatrin, specialistsjukvården, akutmottagningar, intensivvård, operation och läkemedelsområden.
– En av våra svåraste utmaningar kommer att vara den framskjutna vården och därför gör vi en satsning på 2022 på 180 miljoner kronor, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.
Pandemin har slitit hårt på vårdpersonalen och för att skapa attraktiva arbetsvillkor satsar koalitionen 55 miljoner kronor. Av dessa ska 20 miljoner gå till att höja grundlönerna där hälften ska gå till sjuksköterskor och undersköterskor med specialistutbildning. Resterande del kommer gå till yrkesgrupper där regionen ser ett behov av att höja lönenivåerna utifrån ett nationellt perspektiv.
För personalens återhämtning avsätts 15 miljoner kronor.
– En del av de pengarna ska gå till en arbetsgrupp där de fackliga parterna ingår liksom regionens hr-avdelning, sade regionrådet Alexander Höglund (L), gruppledare och talesperson för personalfrågor. Arbetsgruppens uppdrag är att identifiera åtgärder som syftar till återhämtning och avlastning som de här 15 miljonerna ska användas till.
Koalitionen avsätter även 20 miljoner kronor för att sjuksköterskor ska kunna specialistutbilda sig inom kvinnohälsa, till exempel barnmorska, med bibehållen lön.
För 2022 satsas även 110 miljoner kronor på nya prioriteringsområden i sjukvården. Det handlar bland annat om screening av tjock- och ändtarmscancer och att fler ska kunna få diabeteshjälpmedel. Det handlar även om att utveckla fler vårdcentrum i länet likt det som finns i Finspång där närvårdsplatser införts.
– Det är när man behöver lite extra koll men inte riktigt sjukhusets vårdnivå och då är det skönt att den typen av vård kan ges närmare hemmet. Och där ser vi också att mobil bedömning av till exempel ambulansvård kan vara en viktig del, säger Kerstin Sjöberg (C), gruppledare och regionråd.
Under pandemin har allmänheten uppmanats att undvika kollektivtrafik för att minska trängsel. För Östgötatrafiken har det inneburit ett stort intäktsbortfall och koalitionen räknar med ett minskat resande även under 2022, därför avsätts 90 miljoner kronor till kollektivtrafiken.
– Tillskottet blir viktigt för att bibehålla en hög turtäthet, så att risken för trängsel ombord på bussar och tåg kan minimeras, säger Kerstin Sjöberg.
Under pressträffen presenterades även satsningar för att hantera den stora klimatkrisen som pågår parallellt med pandemin.
– Klimatförändringarna är ett stort hot mot folkhälsan i hela världen, säger regionrådet och gruppledaren Agneta Niklasson (MP) som även betonade att framtidens anställda i ”Greta-generationen” kommer att kräva att arbetsgivaren tar miljöansvar.
Totalt avsätts två miljoner kronor till klimat- och miljöutveckling.
Beslut om treårsbudgeten för åren 2022–2024 beslutas av regionfullmäktige den 22–23 juni.