Vårdpersonal kan bli utan munskydd

Region Östergötland kan komma i ett läge där munskydd tas bort för personal. Skyddsutrustningen börjar ta slut och personal kan ändå smittas i samhället, enligt smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

Sjukvårdsutrustning blir allt svårare att få tag i och i takt med att samhällssmittan blir större så väcks frågor om det ens är idé att ha skyddsutrustning för personalen, enligt Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Sjukvårdsutrustning blir allt svårare att få tag i och i takt med att samhällssmittan blir större så väcks frågor om det ens är idé att ha skyddsutrustning för personalen, enligt Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Östergötland2020-03-31 13:08

På måndagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man uppdaterar rekommendationerna för sjukvårdspersonals skyddsutrustning vid vård av patienter med eller med misstänkt coronasmitta. Nu är det upp till varje verksamhet att bedöma hur stor risken för personalen att smittas är i olika vårdsituationer.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare och verksamhetschef på smittskyddsenheten i Region Östergötland berättar på måndagen att regionen tidigare har ställt frågan på nationell nivå om vad som ska gälla med munskydd. En av orsakerna är att det sett olika ut i landet. Alla regioner, däribland Östergötland, har inte har följt Folkhälsomyndighetens allmänna riktlinjer när det gäller skyddsutrustning, exempelvis långärmad rock. Bristen är stor även där och i Östergötland har viss personal haft kortärmat och plastförkläde. Riktlinjerna är att tvätta armarna med handsprit och klä av sig på rätt sätt.

Under onsdagen 25 mars rapporterade dessutom Göteborgs Posten att sjukvårdspersonal fått nya direktiv att inte använda munskydd när man vårdar patienter som misstänkts att ha smittats av coronaviruset. 

– Just nu har vi munskydd, men vi lär oss mer av den här smittan hela tiden, så alla är nog överens om att vi tog väldigt hög säkerhetsmarginal från början, säger Britt Åkerlind. Nu har vi dessutom en väl spridd smitta i samhället så även sjukvårdspersonal, som tar av sig skyddet och går hem, är ju inte skyddad i samhället

Inom sjukvården kokar ilskan över de nya direktiven. I Facebookgruppen #vägrasänkahygienkraven Covid-19, som drog i gång lördag 28 mars och som i skrivande stund har över 37 000 medlemmar, talas det öppet om att rekommendationerna anpassas efter tillgången på material. Inte på vad som krävs för att undvika smitta.

– Om munskydden är slut på marknaden så har vi inte mycket att välja på, säger Britt Åkerlind. Då kommer alla rekommenderas visir som täcker mun, näsa och ögon. Det finns olika typer av munskydd, och vissa har det varit väldigt dåligt med på marknaden. Vissa har vi lyckats köpa några tusen av men så är det något annat som tar slut. Hittills har vi kunnat förse vår personal med det som är föreskrivet. Men om det kommer övertygande argumentering för att man faktiskt klarar sig med visir och det inte finns munskydd, så måste vi ta bort munskydden. 

Hon tycker att det är olyckligt att förändringarna kommer med kort varsel eftersom personal har arbetat in rutinerna. 

Så man tänker inte göra som Göteborg, att man faktiskt tar bort munskydden redan nu?

– Inte i dag, men det kan vara något annat i morgon, det går så fort i hanteringen av den här pandemin.

Det är fortfarande mycket man inte vet om smittan, man borde väl ta det säkra före det osäkra för personalen?

– Ja och det har vi ju gjort från början, och med ordentliga marginaler, men nu ser man att den här infektionen florerar i samhället. I Sverige var det nog så att den kom på lite bred front från Italien. Den hade till slut kommit hit ändå. Nu har vi haft den här skyddsnivån, än så länge får vi tag i munskydden och då låter vi dem vara kvar i våra rekommendationer. Men om det tar slut kan vi inte rekommendera något som inte finns.

Det är ändå patienter som hostar, det kan låta anmärkningsvärt att de inte ska ha munskydd?

– Ja men det handlar också om hur nära man är patienten. I svensk sjukvård är vi noga med att vara nära, hälsa och visa respekt mot patienten. I många möten kan det bli att personal står vid dörren och pratar med patienten som är fyra meter bort, om man inte är sjukare, och då behöver man inga skydd alls.

I takt med att smittan sprids, kan man tycka att personal kläs av mer och mer när det gäller skyddsutrustning.

– Om hela befolkningen blir smittad hemma, via affärer som vi ändå försöker bromsa genom att jobba hemma och stänga gymnasieskolor, då är det rent teoretiskt nästan ingen idé att ha något skydd i vården heller. 

Menar du att eftersom även vårdpersonal kan bli smittade i samhället så är det ingen idé att ha maximal utrustning?

– Nej, det kan vi inte säga för vi vet inte hur många av samhällets medborgare som har blivit smittade och friska så därför har vi sagt att vi har sjukvårdsutrustning inom vården för det är dit de svårast sjuka kommer. Men om det inte finns något att köpa så har vi inget alternativ. Vi hoppas att vi inte kommer i det läget.

Vad handlar det om?

Den 30 mars uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer för skyddsåtgärder för handläggning av patienter med covid-19. Nu gäller basala hygienrutiner och oftast ska det räcka med kortärmat skyddsförkläde (tidigare långärmad skyddsrock). 

I situationer där smittrisken är hög är det verksamhetens riskbedömning som ligger till grund för vilka skyddsåtgärder som behövs, exempelvis användning av andningsskydd. 

Enligt myndigheten görs ändringarna utifrån den aktuella kunskapen om covid-19. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!