Vårdförbundet återtar strejkvarsel: "Inte patientsäkert"

Varslet om strejk för röntgenkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping återtas. Det meddelade Vårdförbundet på onsdagen.

Amanda Barkarö är lokal konfliktledare för Vårdförbundet i Östergötland.

Amanda Barkarö är lokal konfliktledare för Vårdförbundet i Östergötland.

Foto: Albin Wiman

Östergötland2024-06-12 12:17

Det är ett 40-tal av Vårdförbundets medlemmar på kliniken som varit uttagna i strejk sedan den 4 juni. Nu avbryts strejken från och med torsdagen den 13 juni klockan 07. Berörda medlemmar återgår därmed i ordinarie arbete. 

"Bakgrunden är bland annat att regionen tappat var sjätte röntgensjuksköterska sedan pandemin, och därför inte kunnat bemanna livsviktig diagnostik för länets invånare", skriver Vårdförbundet i ett pressmeddelande. 

Amanda Barkarö, lokal konfliktledare för Vårdförbundet i Östergötland, utvecklar beslutet. 

– Vi valde att återta strejkvarslet på röntgenkliniken på grund av bemanningssituationen som är där, det är inte möjligt för våra medlemmar att strejka på ett patientsäkert sätt, säger Amanda Barkarö. 

Var inte det något som ni kände till när ni lade varslet från början? 

– Vi vet att bemanningssituationen är och har varit svår på röntgenklinikerna i länet under en längre tid. Vi gjorde bedömningen att mycket verksamhet gjordes på Vrinnevisjukhuset och kunde utnyttjas inom länet, att man flyttade patienterna, förklarar Amanda Barkarö. 

Hon fortsätter: 

– Sedan har det visat sig att det blir sårbart utifrån kompetensprofilen då vi förlorat otroligt mycket kompetens med alla som sagt upp sig på våra röntgenkliniker. Sedan går vi in i en semesterperiod och alternativet är att våra medlemmar inte får sin lagstadgade semester och det ser inte vi som ett alternativ. 

Vad har ni fått för reaktion från era berörda medlemmar? 

– Det är blandat. Man förstår att vi gör som vi gör för att man i vissa delar kunnat jobba på som vanligt. Men det finns också en frustration att man inte kan utnyttja sin strejkrätt på grund av att det inte finns tillräckligt med kompetens på kliniken som kan ta hand om patientflödet. 

Kan det bli så att ni får backa och dra tillbaka ytterligare delar av varslet? 

– Vi är kallade till förhandlingar om påstådd samhällsfara utifrån våra konfliktåtgärder. Det är en förhandlingsfråga framåt. Vi får se vilka argument regionen för till bordet och hur vi ställer oss till dem, säger Amanda Barkarö. 

Förhandlingarna med region Östergötland om samhällsfara fortsätter den här veckan och vidare in i nästa vecka.                                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!