Värdfamiljer sökes i Östergötland

Warritha Jirawanthana ville gärna komma till ett annorlunda land och Sverige var verkligen helt obekant. Så nu läser hon det humanistiska programmet på Katedralskolan och bjuder sin välkomstfamilj på thaimat.

Välkomstfamiljen. Warritha Jirawanthana bor hos Yngve Torberntsson och Martina Bracht i väntan på sin riktiga värdfamilj.

Välkomstfamiljen. Warritha Jirawanthana bor hos Yngve Torberntsson och Martina Bracht i väntan på sin riktiga värdfamilj.

Foto: Susanne Hasselqvist

Östergötland2016-11-19 14:00

– Det är väldigt mycket som är annorlunda, säger hon, och det var ju så jag ville ha det.

Warritha Jirawanthana bor hos Yngve Torberntsson och Martina Bracht, men hon väntar på sin "riktiga" värdfamilj i Linköping eller kanske Norrköping där hennes kompis bor.

– I år har det varit extra svårt att hitta värdfamiljer just i Linköping, berättar Liv Bolmgren på AFS Interkulturell Utbildning, en ideell utbildningsorganisation.

Det är den organisationen som Yngve, Martina och deras 18-åriga dotter Lara valt ut. Lara är just nu utbytesstudent i USA och stortrivs.

– Vi tittade noga på olika organisationer, säger Yngve, och fastnade för denna som bygger på frivilliga insatser och drivs utan vinst. Det betyder ju att människor engagerar sig av ett personligt intresse, och det känns bra.

Ej obligatoriskt

För den familj som skickar iväg en utbytesstudent är det inte obligatoriskt att själv ta emot en student, men det tänker familjen Torberntsson och Bracht ändå göra – nästa år, när Lara är hemma.

– Vi jobbar ju hela dagarna och är inte riktigt redo att ta emot en student än, förklarar Martina Bracht. Det blir mycket roligare när Lara är hemma för den som ska bo här.

Känner du dig ensam, Warritha?

– Nja, lite kanske, säger hon, ibland. Men vi pratar mycket och jag trivs. Jag har ingen hemlängtan.

Yngve och Martina svarade alltså ändå ja när de fick frågan om de kunde tänka sig att vara välkomstfamilj i ett par månader i väntan på en värdfamilj.

– Vi lär oss mycket om varandras kulturer och traditioner, säger Martina. Warritha hjälper alltid till med maten och bjuder oss på thaimat.

– Det är roligt, säger Warritha.

– Jag lär mig samtidigt svenska på det sättet. Nej, jag hjälper inte till mycket hemma i Bangkok, där är det min farmor som lagar mat och sköter hushållet.

Gillar maten

Svensk mat är helt annorlunda, understryker hon.

– Ni äter potatis nästan jämt. Vi äter ris. Jag tycker ofta att svensk mat är god. Fast kanske inte tunn soppa med ris och några morötter i. Ingen riktig mat, tycker jag.

Yngve och Martina hoppas att Warritha snart ska hitta en värdfamilj för att hennes nya svenska liv ska kunna börja på riktigt.

– Den som tar emot henne får en riktigt trevlig familjemedlem, säger Yngve. Vi kommer säkert att ha kvar kontakten också.

– Vi har aldrig varit i Thailand, säger Martina, det kanske är dags snart?

Att vara värdfamilj

AFS Interkulturell Utbildning är en ideell utbildningsorganisation .

Organisationen arbetar för fred genom ökad förståelse mellan människor och kulturer.

Utbytesstudenterna blir "globala medborgare".

2016 har 66 ungdomar i från hela världen tagits emot i Sverige.

Vissa är placerade i välkomstfamiljer, andra har permanenta värdfamiljer under hela utbytesåret t o m 3 juli 2017

Under utbytesåret går de i svensk skola och delar vardagen med en svensk värdfamilj.

Värdfamiljerna kan vara en kärnfamilj, en ensamstående mamma, med eller utan barn, med eller utan partner, samkönat par, med katt, hund eller inga djur, bo i lägenhet, villa eller vara pensionär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om