Skandionkliniken är ett resultat av ett unikt samarbete mellan de sju regionerna/landstingen med universitetssjukhus och är nordens hittills enda klinik för protonstrålning. Det är en miljardinvestering som finansierats med lån som de sju landstingen gått i borgen för. Här ska patienter med vissa typer av cancer kunna få en strålbehandling som ger betydligt färre biverkningar och med vilken organ intill tumören löper mindre risk att skadas. Protonstrålning riktas, till skillnad från konventionell strålning, exakt mot tumören, även i djupled och påverkar därför i princip bara tumören.
För 15 år sedan började kliniken planeras och för närmare två år sedan togs den i bruk. Det råder stor enighet om att tekniken behövs som behandlingsalternativ. Men det man hoppats på, nämligen att vetenskapligt belägga de fördelar man sett med protonstrålning, har inte förverkligats i förväntad utsträckningen. Ekonomin följer inte heller uppsatta mål. Förra året gick kliniken back med 37,7 miljoner. Det budgeterade underskottet var drygt 26 miljoner. Det blev åtta miljoner minus mer än så.
Anledningen är att för få patienter remitteras till Skandionkliniken. Det framgår av Skandionklinikens första bokslut som också avslöjar att det är en stor skillnad på hur många patienter som skickas till kliniken från landets 21 regioner och landsting.
Skandionkliniken har som mål att ta emot minst två tusen patienter. De första ett och ett halvt åren, fram till årsskiftet 2016/2017, behandlades drygt två hundra patienter där. Region Östergötland remitterade tre, Kalmar och Jönköping som tillhör den sydöstra sjukvårdsregionen skickade fem respektive noll patienter. Därmed är Östergötland och Jönköping bland de fem län som skickat minst antal patienter och den sydöstra sjukvårdsregionen med universitetssjukhuset i Linköping som spindel i nätet, ligger långt efter de andra regionerna.
Protonstrålning har använts länge och det finns minst 50 anläggningar runt om i världen, som med olika tekniker utför protonterapi. I Uppsala behandlades redan 1957 den första patienten med protonstrålning. Där fanns länge ett forskningslaboratorium som numera lagts ned. Därför finns en hel del kunskap om protonterapi, men bara lite av den är vetenskapligt belagd. För att den ska bli det krävs fler kliniska studier.
Ett viktigt syfte med investeringen i Skandionkliniken är därför att genomföra sådana för att skaffa mer kunskap om vilka former av cancer som med fördel ska behandlas med protonstrålning, hur patienten upplever behandlingen och vilka biverkningar den ger. Hittills har man sett att de flesta patienten får betydligt lindrigare biverkningar och mindre påverkan på andra organ till exempel hjärtat. Metoden är mera skonsam medan effekten på tumören är jämförbar med den av konventionell behandling.
Hittills har framför allt cancer i det centrala nervsystemet, främst hjärnan, behandlats på Skandionkliniken. Förra året kom ny forskning som visar att protonterapi har bra effekt på medulloblastom, som är den vanligaste formen av malign hjärntumör hos barn. Att forskningsresultatet gäller barn är ingen slump. Protonstrålning är särskilt bra för barn som måste strålbehandlas, bland annat för att risken att strålningen i sig ger upphov till tumörer är liten. Därför är målet att alla svenska barn som ska strålbehandlas erbjuds protonterapi.
Det finns flera skäl till att Skandionkliniken önskar att flera patienter behandlas med protonterapi. Behandlingsmetoden är skonsammare än den konventionella och för att skapa förutsättningar för att lära sig mer om terapins möjligheter och begränsningar.
Det finns kanske ett skäl till. De sju landstingen står som garanter för miljardinvesteringen och alla 21 landsting betalar dessutom årligen ett abonnemang som för Östergötlands del rör sig om cirka fyra miljoner kronor. Abonnemanget betalas oavsett om någon patient kommer i åtnjutande av behandlingen eller ej. Att inte skicka någon patient betyder att miljonerna inte kommer det aktuella landstingets patienter till del.