Som vi tidigare har berättat är patienter med glaukom (grön starr) beroende av regelbundna kontroller för att inte få permanenta synskador. Men i dagsläget står de långt bak i kön inom den östgötska hälso- och sjukvården. Av de 5 000 patienter som kontrolleras regelbundet inom glaukomsektionen i Linköping är 3 500 patienter försenade till återbesök. De som väntat längst borde ha varit på kontroll redan sommaren 2016. Ögonspecialister har uttryckt stor oro för glaukompatienterna och på IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har anmälningarna om vårdskador ökat.
Under 2017 skickades 2 300 patienter utanför länet, främst grå starr-patienter, för att kapa vårdkön så att de kroniskt sjuka ögonpatienterna ska få sina återbesök. Men från och med i år ska samtliga operationer göras inom Region Östergötland. I stället vill regionen korta vårdköerna genom att överlåta en del av undersökningarna på optiker.
– Jag ska verka till hundra procent att det här blir av, säger Thomas Åhlander som fram till årsskiftet varit tillförordnad verksamhetschef på ögonkliniken i Östergötland.
Tanken är att patienter ska screenas under längre tid, och mer ingående, hos de optiker som har teknisk möjlighet att göra en mer utförlig synundersökning. I stället för att bara undersöka ögats tryck ska de även kunna ge en status på synfältet innan en remiss skickas till ögonkliniken.
– Vi skärper remisskraven helt enkelt, säger Thomas Åhlander. Vilka optiker det blir är inte klart än. Vi vill säkerställa någon form av kvalitetssäkring och ge optikerna utbildning.
Tanken är att optikerlösningen ska göras som en studie i Norrköping. Personer som berörs är dels som har en ärftlig risk att få glaukom och som kommer på nybesök hos optiker, dels de som har ett förhöjt tryck i ögat. För att ingenting ska missas i undersökningen hos optikerna ska patienterna parallellt undersökas av en ansvarig glaukomläkare på ögonkliniken.
Innebär det att man överför ett medicinskt ansvar på optikerna?– Nej, jag tycker inte att det är en medicinsk bedömning. Vi överför en utökad screeningverksamhet på samma sätt som man gör synundersökningarna, säger Thomas Åhlander.
Betyder det att man kommer få betala för det själv?– Det gör man redan i dag. Jag tänker att det blir billigare.
Hur kan det bli det? De som tidigare fått göra undersökningen i den offentliga vården ska nu göra den hos optiker som de får betala själva.– Nej, den tar tre, fyra minuter att göra, det behöver inte kosta mer än det. Jag skulle tro att det blir billigare.
Innan studien kan bli av ska en etikprövning göras. Optikerlösningen är kontroversiell och diskuteras på flera platser i landet, bland annat i Halland. Där har man valt att avvakta då det fortfarande är för många frågetecken kring patientsäkerheten, berättar Jonas Larsson, verksamhetschef på ögonkliniken på Hallands sjukhus.
– Vi ska träffa optikerförbundet och diskutera hur vi kan få bättre kvalité på remisser till oss så att de som bäst behöver det kommer till oss. Men vi pratar inte om att optikerna ska ta över ansvaret för glaukompatienter och följa dem under längre tid. Det tyckte jag var för tidigt då det är för mycket frågor runtomkring som inte är lösta som kompetensnivå, ansvarsbitar och gränsnivå.
Vad tycker du kring att optikerna får ett ökat medicinskt ansvar?– Det har vi inte ens pratat om, det undrar jag också, det är det jag menar med ansvarsbitar. Det är privata optikerkedjor, vi sitter på sjukhuset. Vi kan inte styra och ställa med vad som helst. Det är skillnad om man lägger upp ett samarbete med närsjukvårdens läkare.
När det blivit mer "ordnade former" så kan han tänka sig att göra det som en pilotstudie.
Vårdköerna inom ögonsjukvården i Region Östergötland antas också kortas tack vare att regionen rekryterat fler läkare som dock kommer att behöva handledning ett par år. Ytterligare en lösning är att ta in ögonläkare från den privatägda vårdgivaren Aleris som främst ska ta emot patienter i regionens lokaler i Motala som i dagsläget i stort sett står obemannade.
LÄS MER: Ögonläkare: Patienter blir blinda medan de väntarpå vård.