Lena Lundgren blev direktör i Region Östergötland år 2003. Hon arbetar vid ledningsstaben i Linköping och bor i Motala, men för några år sen köpte hon en bostadsrätt i Stockholm och sen oktober 2017 är hon folkbokförd där.
Den manövern ger henne cirka 3 000 kronor lägre skatt varje månad. Detta eftersom skatten i Stockholms kommun och landsting är lägre än skatten i Motala kommun och Region Östergötland. Skattesatsen är 29,885 procent jämfört med 32,653 procent. Med Lena Lundgrens månadslön på 109 200 kronor ger det en skatteminskning på 3 022 kronor per månad.
Varför har du gjort så här?
– Skälet är..., ja, det är familjeskäl.
Är du medveten om att det sen juli 2018 finns en ny lag mot folkbokföringsbrott?
– Nej, det hade jag ingen aning om.
Vill du berätta vilka familjeskäl det rör sig om?
– Nej det är privata skäl så det vill jag inte gå in på. Men det är klart att jag inte vill göra något brottsligt så här måste jag ta reda på vad som gäller.
Men hur ofta bor du i Stockholm?
– Jag vill inte gå in på några detaljer, men jag ska kontrollera detta så att det blir rätt.
Det är lägre skatt i Stockholm jämfört med Motala, visste du om det?
– Jag vet att det är olika skattesatser.
Är det ett skäl till att vara skriven där?
– Nej.
Vet du hur mycket skatt du har sparat/tjänat?
– Ingen aning.
Du är anställd i skattefinansierad verksamhet, hur går det ihop med att du folkbokför dig så att du betalar lägre skatt?
– Som jag sa så skedde detta av familjeskäl, det var helt andra anledningar. Och jag var inte alls medveten om att det kunde vara ett brott, men jag ska ta reda på vad som gäller och ber att få återkomma, säger Lena Lundgren.
Brottsrubriceringen "folkbokföringsbrott" är relativt ny, lagen började gälla 1 juli 2018. Orsaken är att myndigheterna vill komma åt olika typer av bidragsfusk där människor folkbokför sig på en annan adress än den de bor på.
När Lena Lundgren kollat med Skatteverket återkommer hon och uppger att hon bor ungefär en sjundedel av sin tid i Stockholm och då ska det inte vara något lagbrott.
– Jag ville få klart för mig om jag gjorde nåt brottsligt och det gjorde jag inte, säger hon.
Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, bekräftar att Lena Lundgrens manöver sannolikt inte kommer att ge något straff.
– Det där med en sjundedel av tiden stämmer, men vi gör en helhetsbedömning också och då väger vi in var personen har sitt arbete och bostadens beskaffenhet. Alltså om det på ena stället handlar om en villa och på det andra om ett hyresrum så kanske vi anser att villan är den ordinarie bostaden, säger han.
Han har läst in sig på lagen och berättar i generella termer. Slutsatsen av hans resonemang blir dock att Lena Lundgren sannolikt är folkbokförd på fel adress och när Skatteverket får reda på detta kommer de att se till att det ändras. Lena Lundgren har en villa i Motala och arbetet i Linköping.
Däremot är det osannolikt att Lena Lundgren kommer att straffas för felaktigheten enligt den nya lagen.
– Den är ett verktyg som gör det möjligt för oss att komma åt grövre brottslighet och vi måste ju välja var vi ska lägga vår kraft. Men sen är det också så att vi ensidigt kan fatta beslut om var någon ska vara folkbokförd och det kan vi göra så snart vi får kännedom om ett eventuellt fel.
Varför är det viktigt med en korrekt folkbokföring?
– Det är viktigt ur ett samhällsperspektiv. Det handlar om fördelningspolitik, alltså var hamnar skatteintäkterna, de ska ju gå till den kommun och region där personen bor. Kommunen har kostnader för invånarna och då ska ju den kommunen också få skatteintäkterna, säger Tobias Wijk.
Han lägger till ytterligare ett skäl som handlar om demokrati. En person kan exempelvis endast bli förtroendevald i den kommun där personen är folkbokförd. Samma sak gäller personens rösträtt i allmänna val, rösträtten i kommunal- och landstingsval gäller bara där personen är folkbokförd.