Sjuksköterskor på akuten vittnar om att bristen på personal – och därmed vårdplatser – stoppar upp flödet i vårdkedjan.
– Vi ser självklart allvarligt på situationen kopplat till patientsäkerheten och delar oron när vårdplatserna inte räcker. Vår bild är att alla verksamheter jobbar aktivt med patientsäkerhet, men det är utmanande när vi har toppar när efterfrågan är större än resurserna, säger vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin.
Hon berättar att det varje dag hålls vårdplatsmöten på sjukhusen som följs av en avstämning mellan sjukhusen.
– Det är väl använd tid och ett viktigt arbete, även om det är resurskrävande. Vi har en bra struktur för hur vi jobbar med patientflödet och bra samarbete mellan verksamheterna. Ibland är det jättetrångt och då behöver man prioritera, men det är extremt sällsynt att det inte finns vårdplatser i hela länet.
Vårdpersonalen vi har pratat med berättar att patienter får vänta länge på intensivvård.
– Behöver man intensivvård så får man det, men iva är en vårdform, inte en avdelning. Om man kommer in med en sjukdom så behöver man först en diagnos.
Hur lång tid ska man behöva vara på akuten?
– Det handlar inte bara om att mäta hur lång tid man befinner sig på akuten. Där gör man färdigt utredningen för att se vart patienten ska sedan. Ibland behåller man också patienterna lite längre på akuten och ger dem vård så att de kan gå hem sen.
Hur känns det att höra personalens berättelse?
– Det känns inte bra. Det är inte så vi vill att det ska vara. Jag vet att man arbetar hårt för att få det att fungera. Det är olyckligt att det ibland inte blir så. Vi försöker hela tiden bli lite bättre, säger sjukvårdsdirektör Ninnie Borendal Wodlin.
Zilla Jonsson är HR-direktör i Region Östergötland. Hon håller med om att det är brist på vårdpersonal, men tycker att kritiken blir för generaliserande och vill nyansera det alarmerande tonläget kring personalförsörjningen.
– Det låter som att vi blir färre hela tiden, men så är inte fallet. Vi ökar med ungefär 300 medarbetare varje år. För att rekrytera jobbar vi bland annat nära universitetet, ser till att erbjuda bra praktik inom regionen och erbjuder olika sätt att bredda sin kompetens och göra karriär.
För att göra arbete under obekväm arbetstid mer attraktivt kan man använda olika arbetstidsmodeller. Det är HR-avdelningen som beslutar om vilka arbetsmodeller som får användas i verksamheterna och därför är vårdpersonalen kritisk och menar att HR utövar alltför hård kontroll.
– Bristen på sjuksköterskor hänger inte på arbetstidsmodeller. Det finns redan olika modeller i olika verksamheter. Om någon verksamhet vill införa en arbetstidsmodell gör vi en konsekvensanalys utifrån olika aspekter. För oss är det viktigt att alla behandlas på samma sätt. Vissa ska inte få förmåner som andra inte får. Om det då blir till kritik som läggs i HR:s knä, så okej, då får det vara så, säger Zilla Jonsson.
Vad säger du om sjukvårdspersonalens hårda kritik mot HR och att ni upplevs som kontrollerande?
– Jag vill inte recensera det personalen säger. Jag kan förstå att man upplever oss som kontrollerande, men vi har ett arbetsgivaransvar. Det är hos oss det hamnar när arbetsmiljöverket får in en anmälan. Vi måste se till att de ramar och regelverk som finns efterlevs.
HR-direktören vill nyansera bilden av att personalen inte arbetar heltid. Därför visar hon statistik ur regionens databas där det framgår att föräldraledighet förklarar 9 procent av de kvinnliga sjuksköterskornas frånvaro. Sysselsättningsgraden är i genomsnitt 80 procent.
– De flesta har ett lagstadgat skäl till att inte arbeta heltid, som exempelvis föräldraledighet, men de allra flesta har en heltidstjänst i grunden. Ungefär 4 procent av frånvaron är inte lagstadgad.
Vad tänker du om att de säger att de inte orkar jobba heltid?
– Det är en allvarlig signal. Vi har en återhämtningsstrategi och vi vet att pandemin påverkat personalen negativt. Det ska finnas möjligheter så att den som vill, orkar arbeta heltid.
Personalen menar att patientsäkerheten är hotad?
– Forskningen visar på att det finns ett samband mellan arbetsmiljö och patientsäkerhet, så även om det ytterst är verksamhetschefernas ansvar så måste vi jobba ihop för att få en hållbar situation för både patienter och medarbetare.