Det är ett led i kampen mot vårdrelaterade infektioner (VRI). Något som Region Östergötland försöker komma till rätta med på olika sätt. Andelen patienter som drabbas av dessa på länets sjukhus är hög i jämförelse med andra sjukhus i landet.
– Vi ser över personalens skydd och kommer att erbjuda dem som inte har ett fullgott sådant gratis vaccination, liksom de redan får mot influensa, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare och verksamhetschef för smittskydd och vårdhygien.
Det handlar också om att skydda personalen från att smittas av patienter.
– Alla arbetsgivare är skyldiga att bedöma risker på arbetsplatsen och förhindra dem, kommenterar Britt Åkerlind.
De flesta svenskfödda har genomgått vaccinationsprogram som barn och unga. Men även bland dem kan det finnas de som har bristande skydd. De som är födda på 1960- och 70-talet bör till exempel komplettera sin vaccination.
Översynen handlar också om att finna bristande skydd hos personalen mot andra sjukdomar. Det kan till exempel finnas anställda som inte har vaccinerats mot tuberkulos som barn, de måste vara särkilt noga med att använda munskydd om de kommer i kontakt med patienter som har tuberkulos. Vaccination av vuxna är inte effektivt.
För en vecka sedan gick landstinget i Västra Götaland ut med ett erbjudande om kostnadsfri vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccin) till utvalda grupper med osäker immunitet som vistas en längre tid eller är bosatta i länet.
Det är alltså inte ett sådant erbjudande som planeras i Region Östergötland?– Nej, vi har ännu inte tänkt utanför personalen, säger Britt Åkerlind.