Vårdcentralerna i Berga och Skäggetorp i Linköping och Hageby i Norrköping har därför fått ett särkilt uppdrag. De ska säkerställa att de många utlandsfödda och ofrivilligt migrerade som bor i dessa områden får chans till god hälsa och lika bra vård som andra.
I områdena bor också svenskfödda med låg utbildning, som är arbetslösa eller/och har låg inkomst. Det är människor man vet löper större risk att bli sjuka än andra.
För att veta vad som finns att tillgå i form av sjukvård behöver information om sjukvårdens möjligheter nå de berörda. I många fall behövs tolk, men vårdcentralerna måste också söka upp dem som man kan förutsätta behöver få veta mer om olika möjligheter att hålla sig vid god hälsa eller vart man ska vända sig om man är sjuk.
Vårdcentralerna förväntas samverka med skolor, förskolor, föreningar och apotek för att nå ut med sin information.
I Skäggetorp och Berga ska hälsoinformation hållas vid 10 tillfällen och en så kallade brobyggare ska slussa patienter som kommer oanmälda rätt.
I Hageby ska vårdcentralen ha en särskilt samordnande sjuksköterska och en värdinna som hjälper patienter till rätta i foajén.
Detta är bara en början. Ytterligare insatser ska planeras framöver. Uppdraget sträcker sig från 1 juli i år fram till 2018 års utgång. Till detta arbete har Region Östergötlands hälso- och sjukvårdsnämnd avsatt sex miljoner kronor årligen.