- Under skolavlutningarna kommer vi att hälla ut all alkohol som vi hittar hos alla som är under 20 år, och vi skriver rapport på varenda en, säger Joakim Stenman som ansvarar för Linköpingspolisens satsning mot langning till ungdomar.
För tredje året i rad driver Linköpingspolisen sitt antilangningsprojekt, som går ut på att spåra och sätta dit de som säljer alkohol till minderåriga.
Hittills i år har polisen gjort fyra stora tillslag i Linköpingsområdet och beslagtagit lika mycket alkohol som annars under ett helt år. I beslagsförrådet trängs nu mängder av pallar med ölplattor, vodka- och whiskyflaskor i långa rader, dunkar med sprit, vinboxar och alkoläsk.
Men nya langare dyker hela tiden upp, redo att sälja alkohol till tonåringar för att tjäna pengar.
Kallas till förhörLinköpingspolisen har arbetat upp ett framgångsrikt koncept där många hundra tonåringar, som alla påträffats med alkohol på sig eller påverkade, kallas till polisförhör som vittnen.
De får redogöra för hur de fått tag på alkoholen, vem som sålt den, vad de betalat och lämna ut telefonnummer, adresser och andra uppgifter.
Till förhöret ska föräldrar komma med och i kallelsen inför förhöret gör polisen klart att uppgift ska lämnas om vem som langat. Det bidrar till att starta en diskussion i familjen.
- Ungdomarna tycker förstås att det är jobbigt att behöva berätta för polisen, men de gör det, säger Joakim Stenman.
Det envisa polisarbetet har lett till att det just nu är lite svårare att få tag i så kallad Tysklandssprit i Linköpingstrakten. Insmugglad alkohol från Tyskland och Danmark är till exempel vanligare i Jönköpingsområdet, där polisen arbetat på ett annat sätt.
Yngre langareBaksidan av framgången är att mer alkohol som just nu langas i Östergötland härstammar från Systembolaget. Polisen ser att flera langare också är yngre, runt 20-22 år.
För tillfället råder högsäsong för langare med skolavslutningar, semestertider och kommande insparksfester och i jakten på langarna spanar polisen bland annat civilklädda vid systembolagen för att kartlägga vem som handlar och säljer vidare. De följer tips ur förhören med ungdomar och samarbetar också med skolorna.
Göms i elevskåpenElevskåpen är en plats där ungdomar som köpt alkohol kan gömma varorna i väntan på fest.
Skolorna jobbar bra med att stävja alkoholförvaring, tycker polisman Joakim Stenman som understryker att elevskåpen är skolans egendom, och skolan har därför rätt att öppna ett skåp för kontroll om personal misstänker att eleven förvarar alkohol (eller narkotika) där.