– Vi har fått lika få doser vaccin som andra jämnstora regioner som inte heller har några kända fall av apkoppor. Det är Folkhälsomyndigheten som har fördelat doserna till regionerna utifrån hur drabbade de är, säger Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland.
De tilldelade doserna är tänkta som en beredskap för regionen.
– Om Östergötland får något fall, så smittspårar man för att se vilka i omgivningen som kan ha utsatts för smitta, exempelvis genom att ha nära kontakt med den smittade. Sedan kan man behöva göra en bedömning av vilka som ska vaccineras för att fördela de få doser som finns.
Precis som med annat vaccin prioriterar man de personer som riskerar att bli mest sjuka, som personer med försvagat immunförsvar, men också barn.
– Det är just nu brist på vaccinet. Framöver kanske det kan bli så att man kan ge till en bredare grupp i förebyggande syfte, men nu finns det inte tillräckligt många doser.
Vet man något om biverkningar?
– De vanligaste biverkningarna är lokala reaktioner vid vaccinationsstället som svullnad och rodnad, men vissa personer kan även utveckla feber, huvudvärk och muskelvärk efter vaccination. Det är ett läkemedel som andra vaccin och då görs alltid en avvägning så att nyttan med vaccinet väger upp eventuella biverkningar. Då ska man också komma ihåg att hittills har vi inte haft några dödsfall i den här sjukdomen i Sverige.