C nekar till att V fått inflytande – trots mejlbevis

Centerpartiet, som ingår i styret av regionen, nekar till att ha förhandlat med Vänsterpartiet under den senaste mandatperioden – trots att mejlkonversationer visar på motsatsen. V menar att de fått igenom delar av sin politik i utbyte mot att man släppt igenom koalitionsstyrets budgetar.

"Det verkar som att Centerpartiet inte kan stå för vad de gjort", säger Emil Broberg (V) som hävdar att partiet förhandlat med Koalitionen, där C ingår.
"Vi vill inte ge bilden av att vi suttit där och förhandlat med Vänsterpartiet", svarar Kerstin Sjöberg (C) en av Koalitionens företrädare.

"Det verkar som att Centerpartiet inte kan stå för vad de gjort", säger Emil Broberg (V) som hävdar att partiet förhandlat med Koalitionen, där C ingår. "Vi vill inte ge bilden av att vi suttit där och förhandlat med Vänsterpartiet", svarar Kerstin Sjöberg (C) en av Koalitionens företrädare.

Foto: Jasmine Hübinette

Östergötland2022-09-10 19:00

– C har sagt att de inte förhandlar med oss, men har ändå gjort det. För oss har det varit märkligt, men vi har prioriterat att få igenom en del politik. Det är långt ifrån allt vi vill och vi tänker inte finna oss i detta en mandatperiod till, säger gruppledaren Emil Broberg (V).

Emil Broberg (V) berättar att sommarlovsbiljetten för ungdomar i kollektivtrafiken och gratis TBE-vaccin för barn är exempel på politiska förslag som V fått igenom genom förhandlingarna med den styrande Koalitionen, något som C inte håller med om. 

– V vill gärna ge bilden av att vi förhandlat med dem och att de är med och styr. Jag vill inte ställa upp på det. Vi vill inte ge bilden av att vi suttit där och förhandlat med V. Vi har varit välvilliga till en del av deras förslag, säger gruppledaren Kerstin Sjöberg (C).

Emil Broberg (V) menar att de inte alls vill få det att verka som att de varit med och styrt.

– Det verkar som att C inte kan stå för vad de gjort. 

L:s gruppledare Alexander Höglund (L) menar att det inte är en stor fråga för partiet. 

– Redan i början av mandatperioden sa vi i Koalitionen att vi kommer att söka lösningar åt alla håll, eftersom vi styr i minoritet. Det är ingen hemlighet. L kommer alltid att kunna prata sakpolitik med alla partier. Allt annat vore ett svek mot väljarna, säger Höglund (L). 

Efter valet 2018 bildade S, C, L och MP ett koalitionsstyre i Region Östergötland. De har inte egen majoritet och kan därför bli nedröstade om alla oppositionspartier enas. V bestämde sig för att dra nytta av läget när det var dags för budgetomröstning. Om inte Koalitionen ville förhandla sakfrågor med V, skulle de rösta på M och KD:s budget istället.

– Det var konstigt för oss att V var beredda att rösta på M och KD:s budget. Man brukar följa praxis så att partierna bara röstar på sin egen budget, säger Kerstin Sjöberg (C).

– Vi har agerat så att de som röstat på V fått så mycket inflytande som möjligt, vilket jag skulle säga är praxis, säger Emil Broberg (V).

Regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) bekräftar att Koalitionen förhandlat med V för att få igenom sina budgetförslag. 

– Vi behövde säkerställa att budgeten gick igenom när V gick ihop med M och KD.

Har ni alla förhandlat med V?

– Det har främst varit jag på uppdrag av Koalitionen, men det har även förekommit att alla vi företrädare från Koalitionen deltagit.

Har ni även förhandlat på motsvarande sätt med M och KD?

– Nej, det har vi inte.

Redaktionen har tagit del av mejlkonversationer från 2019 där koalitionspartierna S, C, L och MP avtalar tider med V för att diskutera budgetfrågor och V:s förslag. I en konversation har Koalitionen dessutom skickat ett dokument med förslag på ändringar i V:s dokument. Enligt Emil Broberg (V) har förhandlingarna återupptagits varje år när det varit dags att rösta om en ny budget.

– Jag skulle inte kalla det för förhandlingar. Vi har lyssnat på goda idéer och det kan vi göra oavsett vilket parti de kommer ifrån. Men vi har inte samarbetat, säger Kerstin Sjöberg (C). 

Men om man har samtal och kommer överens om saker, är inte det förhandlingar?

– Samtal har förekommit, men det har inte varit några överenskommelser. Det är främst S som fört samtal med V.

Ni sitter ju i ett gemensamt styre med S?

– Ja, det är klart att de behöver förankra vad de kommer fram till med oss.

V har fått igenom sina förslag och ni har fått igenom er budget, hur skulle du beskriva det?

– Vi har lyssnat på förslag som alla tyckte var bra och då skulle jag mer säga att det är underförstått att de inte röstar emot vår budget.

Varför vill du inte kalla det förhandlingar?

– Det är känsligt. Vi har inte suttit där och förhandlat tillsammans, som när man exempelvis gör en hel budget ihop.

Emil Broberg (V) är kritisk till C:s svar.

C menar att det inte har varit förhandlingar, vad säger du om det?

– Det är lite löjeväckande. Vi får igenom våra förslag och så får de igenom sin budget. Det är svårt att se på något annat sätt än som en överenskommelse genom en förhandling.

Det har inte varit uttalat utan mer underförstått, menar C?

– C har problem om man inte kan stå för vad man gjort. Vi har ju suttit på möten tillsammans och kommit överens, de flesta skulle nog kalla det för förhandlingar.

Så styrs regionen

Den senaste mandatperioden 2018-2022 har Region Östergötland styrts av Koalition för Östergötland. 

I Koalitionen ingår Socialdemokraterna (S), Centerpartiet (C), Liberalerna (L) och Miljöpartiet (MP). 
De har i nuläget (innan valet 2022) 49 av regionfullmäktiges totalt 101 mandat. 

De 101 mandaten i fullmäktige är fördelade enligt följande:

31 Socialdemokraterna
23 Moderaterna
13 Sverigedemokraterna
8 Centerpartiet
8 Kristdemokraterna
8 Vänsterpartiet
6 Liberalerna
4 Miljöpartiet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!