Utbildningsdirektören: "Ett misslyckande för samhället"

Norrköpings kommun måste bli bättre på att hjälpa unga ur prostitution. Det säger både socialkontorets verksamhetschef och utbildningsdirektören.

"Prostitution är ett svårt och komplext ämne där samverkan är a och o", säger Maria Torgersen, verksamhetschef på socialkontoret i Norrköping.

"Prostitution är ett svårt och komplext ämne där samverkan är a och o", säger Maria Torgersen, verksamhetschef på socialkontoret i Norrköping.

Foto: Thomas Möller

Östergötland2020-10-23 18:00

Socialtjänsten i Norrköping möter främst kvinnor som säljer sex för att finansiera ett missbruk, enligt Maria Torgersen, verksamhetschef på socialkontoret.

Hur ser era rutiner ut när ni får reda på att ett barn eller ung vuxen säljer sex?

– Vi ser otroligt allvarligt på det. Det görs alltid en utredning där vi bedömer barnets behov av skydd och om det är aktuellt att tvångsomhänderta barnet. Varje fall är unikt men vi har tät kontakt med polis, psykiatri och kommun. 

Har ni resurser att hjälpa människor ut ur prostitution?

– Resurserna är anpassade efter behovet. Så ja, resurserna har vi. Däremot kan jag se att vi skulle behöva än mer kunskap i de här frågorna. 

Har Norrköpings kommun någon handlingsplan för prostitution?

– Det finns ett nationellt uppdrag som vi har som grund, och vi har ju regionkoordinator i länet att vända oss till. Men nej, kommunen har ingen egen handlingsplan. 

Vi har tidigare berättat om "Mimmi", som egentligen heter någonting annat. "Mimmi" har sålt sex sedan hon var 12 år, något hon påstår att både skola och social kände till. 

Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköpings kommun, säger att skolan är skyldig att göra en orosanmälan om de får veta att en elev säljer sex. Hon vill endast svara på våra frågor via mejl. 

Hur kan det kan vara möjligt att hon upplever att samhället fallerat så totalt?

"Att en ungdom hamnar i ett läge där hon eller han känner att den enda lösningen är att sälja sex är ett misslyckande för samhället. Det finns många instanser där signalerna borde ha fångats upp", skriver hon.

Enligt "Mimmi "kallades hon, och hennes föräldrar, till ett möte när socialen fick reda på att hon sålde sex. Föräldrarna, själva missbrukare, nekade till att dottern sålde sex. Själv vågade "Mimmi" inte säga emot under mötet. 

– Jag vet inte varför de var med, och kan inte svara på frågor i det enskilda fallet. Men det låter mycket olyckligt, säger Maria Torgersen.

Rent allmänt, hur tar ni kontakt med barn som ni misstänker säljer sex?

– I de allra flesta fall försöker vi träffa barnet enskilt. 

"Jennifer" har inte heller någon bra erfarenhet av socialen i Norrköping. Hon hävdar att hon flera gånger mötts av oförstående personal som sagt ”du har ju högre timlön än mig” när hon bett om hjälp.

– Det är förskräckligt och helt oacceptabelt om någon har uttryckt sig så. Jag har aldrig hört det här innan, det är ingen kritik som nått mig tidigare, säger Maria Torgersen.

Finns det skäl att vara självkritisk när du hör kritiken?

– Det vi behöver bli bättre på och se över är våra metoder för att dels hjälpa, dels att nå de här människorna. Människor som redan är kända för oss, genom till exempel missbruk, har vi bättre rutiner kring att hjälpa. Vi håller på att utveckla vårt arbete i de här frågorna.

Berätta!

– I februari fick en medarbetare i uppgift att, på deltid, ansvara för frågor som bland annat prostitution. Hon ska ha ett övergripande ansvar, gå på samverkansmöte och vara ett konkret stöd till andra medarbetare i de här frågorna.

Finns det någon tidsplan för när ni ska utvärdera det här arbetet?

– Nej, inte i nuläget. 

Att samhället inte uppmärksammar prostitution bland ungdomar är skrämmande, skriver Sofie Lindén. 

"Jag tror vuxna generellt behöver bli bättre på att både fånga signaler och hänga med i utvecklingen vad gäller de kanaler där denna typ av kontakter sker."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!