US i Linköping hamnar på en tredje plats i undersökningen som rör Östergötland, medan Motala lasarett kommer tvåa. Bäst resultat visar Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
- Den akuta hjärtsjukvården är mycket bra i Sverige, men eftervården behöver förbättras. För att kunna rädda fler liv är det viktigt att fortsätta höja kvaliteten, inte minst i vården efter hjärtinfarkter, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Sedan kvalitetsregistret Swedeheart 2005 började sammanställa ett kvalitetsindex har följsamheten till Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hjärtsjukvård kraftigt förbättrats. Det nya, utökade indexet som presenteras i Hjärtrapporten ska mäta kvaliteten i hela vårdkedjan vid hjärtinfarkt, från det akuta omhändertagandet till andel registrerade patienter och eftervård.
Vrinnevisjukhuset får totalt 6,5 poäng av elva möjliga. Motala hamnar på 6 poäng medan Universitetsjukhuset stannar på 5 poäng.
Samtliga får likvärdiga poäng när det gäller det akuta omhändertagandet. Men när det handlar om eftervård visar US sämst resultat.
- Linköping är bra på akut vård men mindre sjukhus är ofta bättre på att ta hand om patienterna efteråt, säger Staffan Josephson.
Magnus Janzon, verksamhetschef på Kardiologiska kliniken vid US, är medveten om att man inte haft samma ettårsuppföljning av alla hjärtinfarktpatienter som i Norrköping och Motala. En av anledningarna till det är att ansvariga läkare varit kritiska till de indikatorer som man följt upp vid ettårsbesöket.
- Men vi har redan under våren ändrat vår uppföljningsprocedur. Nu har vi också fått möjlighet att påverka nya parametrar som är relevanta och som också är vetenskapligt bevisade, säger han.