Uppmaningen: Hårt tryck på barnakuten – vårda sjuka barn hemma

Under de senaste dagarna har trycket på sjukhusens barnakutmottagningar i Östergötland ökat kraftigt.
Nu uppmanar regionen föräldrar att inte söka sjukhusvård för vanliga infektioner.

"Många vanliga infektioner går över av sig själva med rätt egenvård i hemmet", säger barnläkaren Karin Wester.

"Många vanliga infektioner går över av sig själva med rätt egenvård i hemmet", säger barnläkaren Karin Wester.

Foto: Jeppe Gustafsson/Arkiv

Östergötland2025-03-06 09:28

Enligt Region Östergötland söker just nu många vård för förkylningssymtom, feber och magsjuka – tillstånd där egenvård i hemmet oftast räcker. 

Infektionssjukdomar som influensa och RS-virus, tillsammans med vinterkräksjuka är vanliga under den här tiden på året och kommer ofta samtidigt. 

De senaste dagarna har trycket på sjukhusens barnakutmottagningar i Linköping och Norrköping ökat kraftigt, vilket inneburit långa väntetider. Barnakuterna uppmanar föräldrar att avvakta med att söka vård för vanliga infektioner med symtom som inte behöver sjukvårdens insatser.

– Många vanliga infektioner går över av sig själva med rätt egenvård i hemmet. Det viktigaste är att barnet får tillräckligt med vätska och att symtomen lindras. Febernedsättande läkemedel, näsvård och avsvällande nässpray kan ofta göra stor skillnad, säger Karin Wester, barnläkare på Universitetssjukhuset i Linköping.

Vissa barn, som inte är så allvarligt sjuka, kan få vänta i flera timmar på barnakuten. 

– Det är olika väntetider för olika patienter. Den som är svårast sjuk får naturligtvis vård först. Men väntetiderna är åt det längre hållet för de patienter som inte är så sjuka. Alla får en bedömning när de kommer, där vi utvärderar syresättning och andning och vi tar tempen, säger Karin Wester. 

Vad är det för typ av smittsamma sjukdomar som drabbar barnen mest?

– Det är ganska mycket influensa och RS i omlopp just nu. Framförallt har vi haft många inlagda barn med influensa. När man har influensa har man ganska hög feber i många dagar. Som förälder kan man lätt bli orolig över att febern inte släpper. Men det kan ta lite längre tid än vanligt vid influensa. 

Hur är det med magsjuka?

– Det finns absolut magsjuka i omlopp. Det är bland annat vinterkräksjuka, men det finns också andra virus som ger magsjuka och som till skillnad från vinterkräksjuka ger längre besvär. Vinterkräksjuka går ofta över ganska snabbt, men det finns andra virus där man kan ha symtom i upp till en vecka. Generellt klarar barn och vuxna det bra. 

Barn med tydliga andningssvårigheter, påverkat allmäntillstånd eller dåligt vätskeintag kan behöva bedömas av sjukvården – särskilt om barnet är under tre månader.

Barnklinikerna i Östergötland uppmanar föräldrar att i första hand ta del information och råd på 1177.se och avvakta med att söka vård akut.

Råd vid infektioner

Region Östergötland ger föräldrar följande råd till föräldrar med sjuka barn:

Ge barnet regelbundet vätska, gärna med energi, som saft eller vätskeersättning.

Använd koksaltsköljning och nässug för att underlätta andningen.

Undvik att utsätta små barn för smittrisker, till exempel genom att hålla avstånd från personer med förkylningssymtom och undvika folktäta miljöer.

Källa: Region Östergötland 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!