Unika fjärilen har siktats igen

Ännu en läsare har hört av sig efter att ha sett en Apollofjäril. Det är inte alla förunnat men beger man sig till Gryts eller Tjusts skärgård kan man ha tur.

Ovanlig. I områdena kring Tjust och Gryts skärgård kläcks några hundra fjärilar varje år.

Ovanlig. I områdena kring Tjust och Gryts skärgård kläcks några hundra fjärilar varje år.

Foto: Marcus Lennartsson

Östergötland2017-08-07 05:30

Den 21 juli hörde läsaren Gunilla av sig efter att ha sett en Apollofjäril. Nu har en till läsare hört av sig med bildbevis på ytterligare en Apollofjärilssiktning. Markus Lennartsson var hos några vänner norr om Loftahammar i Tjust Skärgård när han fick syn på den ovanliga fjärilen.

– Jag läste om den i Corren och jag tycker att det är kul att fota vackra djur och insekter men mest på amatörmässig nivå med hjälp av mobilkamera, säger Markus Lennartsson.

Apollofjärilens population har minskat kraftigt i hela landet de senaste 50 åren. Men i områdena kring Tjust och Gryts skärgård finns det en livskraftig mängd kvar.

– De är definitivt ovanliga, varje år kläcks bara ett par hundra fjärilar och de lever i en månad ungefär, säger Kjell Antonsson på Länsstyrelsen i Linköping.

Den kraftiga minskningen i landet beror på en försurning i marken men kustområdena i Östergötland och Småland har mer basisk mark och det gör att fjärilarna kan överleva. Ett problem för Apollofjärilen är att vissa försöker odla fram fler genom att blanda olika sorter.

– Det är en styggelse och leder till genetiska problem som ger fjärilarna andra egenskaper än de ska ha, säger Kjell Antonsson.

Om man ser en Apollofjäril, som är Europas största dagfjäril, kan man rapportera in det på hemsidan www.artportalen.se.

Apollofjäril:

Apollofjärilen är Europas största dagfjäril med ett vingspann på 62-92 mm.

En kraftig tillbakagång av apollofjärilen under 1950- och 1960-talet inskränkte dess tidigare stora utbredning i Syd- och Mellansverige upp till Ångermanland till fläckvisa förekomster längs i huvudsak ostkusten från norra Småland till Uppland samt Gotland.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om