Jesper Wallqvist från Borensberg är 26 år och har redan hunnit jobba på stora restauranger i Sverige. Nu har han varit souschef på Dahlboms i Linköping lite mer än ett år.
– Vi firade ett år nyligen och det här jobbet trivs jag verkligen på. Det har allt, säger Jesper Wallqvist.
Vi möts i Dahlboms kök på Nygatan där är han i full gång med att förbereda inför kvällens bokningar. Han är lugnet själv när han går mellan grytorna, en egenskap som är bra att besitta när man stundtals har ett stressigt jobb.
– Det är fullbokat i princip två månader framåt så vi har mycket att göra, men det är också då det är roligast, säger han med ett leende.
Redan efter högstadiet på Hällaskolan i Borensberg valde han restauranglinjen på gymnasiet. Direkt efter studenten fick han jobb på lyxrestaurangen Oaxen på Djurgården i Stockholm.
– Det var det först jag sög åt mig i kunskapsväg, så den stilen har följt med mig lite. Jag gillar att jobba med bra råvaror och att få arbeta praktiskt, det är mycket lättare än att läsa sig till kunskap.
Han är ensam i köket denna morgon då största delen av arbetsstyrkan är med ägarna Jonas och Pia Dahlbom i Frankrike och följer världens mest prestigefyllda matlagningstävling, Bocuse d’Or, även kallat världsfinalen i Kock-VM.
– Sebastian Gibrand är Sveriges representant och Jonas är hans coach. Jag arbetade tillsammans med Sebastian på Oaxen i Stockholm och han är sjukt duktig, berättar Jesper.
Han valde att stanna hemma då hans sambo Emelie är gravid och hon ska inom kort föda parets första barn.
– Det ska bli väldigt roligt. Att få uppleva det här med Emelie som betyder så mycket för mig, det känns väldigt speciellt. Jag känner mig som en novis och blir lite osäker på saker jag inte kan, så för säkerhets skull har jag tagit ledigt i en månad när bebisen kommer, säger han och ler.
Just nu bor paret i Johannelund men flyttar i mitten på nästa år till Ljungsbro.
– Jag har alltid sagt att där kommer jag aldrig bo, men nu får jag svälja de orden. Det känns som ett mycket lugnare ställe än Linköping för tillfället och att pendla till jobbet ser jag inte som ett problem.
På Dahlboms gillar Jesper att ägarna ger de anställda möjlighet att själva få komma med förslag på nya rätter.
När är du som mest kreativ när det kommer till nya ideer?
– Ohälsosamt nog sent på kvällen och natten, då går min kockhjärna på högvarv. Emelie kan bli galen på mig när jag börjar med mina förslag. Jag är lite som schacktjejen i "Queens Gambit" som spelar upp schackmatcher i taket på natten, fast med mat, säger han och skrattar högt.
Finns det något du vägrar laga i köket?
– Gillar verkligen inte nått med Curry Madras i, sen är sötpotatis sjukt överskattat. Men finns de sakerna i någon av rätterna på jobbet så måste man ju tyvärr smaka av ändå.
– Sen måste jag få säga snabbmakaroner och fiskbullar också. Roligt nog så bjöd Emelie på det på vår första dejt.
Om du skulle byta yrke vad skulle du göra då?
– Jag vet verkligen inte, mat är en sån stor del av mig och även om det stundtals är slitigt kan jag inte se mig själv göra något annat för tillfället. Jag är på ett ställe i livet där allt känns jäkligt bra både jobbmässigt och privat. Det är en bra känsla, säger Jesper Wallqvist.