Ungdomar vill ha hjälp från vuxna

Är min oro ångest? Att jag känner mig ledsen, är det detsamma som att jag är deprimerad? Det är frågor som östgötska ungdomar gärna vill ha hjälp från vuxna att bena ut.

Sedan 2014 har samarbetet med ungdomsenkäten Om mig pågått.

Sedan 2014 har samarbetet med ungdomsenkäten Om mig pågått.

Foto: annika ekstedt

Östergötland2018-03-08 05:00

Det visar länsrapporten Om mig 2017, som är ett samarbete mellan alla östgötakommuner, länsstyrelsen och Region Östergötland. Sedan 2014 har elever i årskurs åtta och årskurs två på gymnasiet fått svara på enkäten. Den tar upp en rad frågor som bland annat rör skolsituationen, relationer, drogvanor, hälsa och livsstil och också ställer frågor om framtiden.

Enkäten har funnits sedan 2014. Totalt sett finns nu data från cirka 25 000 elever varav nästan 7 000 elever deltog i 2017 års enkät. De flesta eleverna finns av naturliga skäl i de stora kommunerna Linköping och Norrköping.

Skälet till att enkäten genomförs är att få en bild av hur östgötska unga har det.

– Så hoppas vi förstås på att skolor, kommuner, organisationer som arbetar med unga ska använda resultatet för att förbättra för de unga, säger Emma Hjälte, folkhälsovetare och samordnare i Region Östergötland.

Ser ni några trender i de enkäter ni hittills gjort?

– Nja, från 2014 till 2016 såg vi att alkohol- och tobaksanvändning gick ner. Det mönstret bröts 2017, i alla fall för alkoholen. Men för att kunna se om det är en trend behöver vi nog ställa samma frågor under en längre tid, kanske tio år, säger hon.

Något som i alla fall följer ett mönster är att flickor generellt sett mår sämre än pojkar. Allra sämst mår elever som definierar sig som annan könsidentitet än flicka och pojke.

– Men vi kan också se att pojkar på gymnasiet mår sämre än pojkar på högstadiet, säger Emma Hjälte.

Viktigt i enkätarbetet är att ungdomar är med i hela processen för att ge sin syn på vilka frågor som är viktiga. I den senaste enkäten var en fråga om kärleksrelationer efterfrågad. Det blev en ny fråga för året och svaren visar att nästan en tredjedel av de tillfrågade gymnasieungdomarna hade en kärleksrelation som de uppgav att de mådde bra av.

En kärnfråga i den senaste enkäten handlar om att duga som man är.

– Ungdomarna pratar mycket om hur de ska hjälpa varandra att komma ifrån exempelvis utseendefixering, men de uttrycker också att de vill ha vuxnas hjälp att stärka självkänsla och självförtroende, säger Emma Hjälte.

Unga och deras matvanor diskuteras ofta. Enligt enkäten så äter en majoritet av eleverna såväl frukost som skollunch och lagad mat på kvällen. De flesta elever känner också trygghet i sitt hem. Däremot varierar känslan av trygghet i skolan.

Om mig 2017

Vill du se på resultatet av enkäten kan du gå in här.

https://vardgivarwebb.regionostergotland.se/Startsida/Verksamheter/Halso--och-vardutvecklingscentrum/Verksamhetsutveckling-Vard-och-Halsa/Halsoframjande/Ungdomsenkat---Om-mig/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!