– Vi ser en tydlig ökning av unga arbetslösa. Arbetslösheten har slagit hårt mot dem för att ingångsjobb inom hotell, restaurang och handel har blivit färre, sa Elizabeth Olivares, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Motala under en presentation på Östsvenska handelskammaren i Norrköping.
I slutet av augusti var 475 000 personer i landet inskrivna på Arbetsförmedlingen.
– Arbetslösheten i Norrköping låg då på 12,1 procent, vilket är högst i länet. Det kan jämföras med hela rikets arbetslöshet på 9,1 procent, sa Per Engdahl, sektionschef på Arbetsförmedlingen VO Arbetsgivare i Östergötland.
Jämfört med finanskrisen 2008 har förloppet under coronapandemin varit mycket hastigare. Under våren varslades 13 000 personer i Östergötland och varseln ökar ännu. Andra tendenser som setts under pandemin är att en del företag har ställt om sina verksamheter och den digitala handeln har ökat markant. Eftersom förändringarna fortfarande pågår är det svårt att dra långsiktiga slutsatser av pandemins följder.
– Under finanskrisen var det totala antalet långtidsarbetslösa 55 000 och nu i februari hade vi 154 000, sa Fia Blixt, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Norrköping.
Östergötlands arbetslöshet ligger på 9,3 procent. Det kan jämföras med 7,7 procent vid samma tid förra året. Mest ökar arbetslösheten bland ungdomar, en siffra som ligger på 14,1 procent i Östergötland. Vid samma tid förra året var siffran 9,7 procent. Unga ses som särskilt utsatta eftersom de har begränsad arbetslivserfarenhet och oftare korta, osäkrare anställningsformer.
Genomförd gymnasieutbildning är en tydlig vattendelare på arbetsmarknaden, då lägst gymnasieutbildning krävs på många jobb.
– Det viktigaste är egentligen inte vilken gymnasieutbildning unga väljer, utan att de väljer någon linje som de har intresse för och som de faktiskt genomför, sa Fia Blixt.
En ljusglimt är att fler lämnar än skriver in sig på Arbetsförmedlingen. I augusti skrev 9 000 unga ut sig för studier, en ökning från samma period föregående år då antalet var drygt 5 000.
– En orsak är att det har tagits fram fler utbildningsplatser. Dessutom tenderar fler att studera när konjunkturen viker, det har vi sett i tidigare kriser. Nu är det en bra tidpunkt att kompetensutveckla sig så att man är redo när det vänder, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.