Under december och januari ökar bränderna i hemmet, både de vållade av levande ljus som lämnats obevakade och de bränder som orsakas av soteld efter eldning i kamin och öppna spisar. Inte så konstigt kanske, eftersom vi tänder mest ljus och eldar i eldstäderna mest under den mörka och kalla årstiden.
Men den största faran hemma är något annat: Spisen. Den allra vanligaste orsaken till bostadsbrand är nämligen att någon har glömt mat på spisen, eller kommit åt reglagen av misstag.
År 2015 ryckte räddningstjänsterna runtom i Sverige ut till 5 415 bränder i bostäder. Av dem hade 1360 bränder startat vid spisen.
– Därför är det bra att ha en brandfilt och en pulversläckare i köket, så har man ett bra skydd hemma, säger Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg på Räddningstjänsten Östra Götaland.
– Alla bränder är små i början och hinner man agera så behöver det inte utvecklas till något större.
Varje år dör omkring 100 männikor i Sverige till följd av brand. Att vara förberedd kan rädda liv. Så frågan är: När gjorde du en brandövning hemma senast? Om svaret blir "aldrig", så är du inte ensam. Endast 14 procent av östgötarna har brandövat hemma, visar en undersökning som Länsförsäkringar Östgöta har låtit göra.
– Varje år går människor tillbaka in i brinnande hem för att leta efter familjemedlemmar som redan är räddade. Därför är det otroligt viktigt att göra en brandövning hemma så att alla vet hur de ska göra och vart de ska ta vägen när larmet går. Det räddar liv, säger Helena Hellstén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Östgöta, i ett pressmeddelande.
(I faktarutan här nedan ser duhur du ordnar en brandövning hemma.)
Enligt Brandskyddsföreningen inträffar många dödsfall på grund av att säkerhetsutrustning saknas. En av de viktigaste åtgärderna för att minska antalet allvarliga bostadsbränder är att ha en fungerande brandvarnare.
– Ja, skaffa brandvarnare! Och se till att testa dem du har. Nu är rekommendationen att man ska testa dem varje månad, säger Sylvia Rydström på räddningstjänsten.
Hon tipsar om gratistjänsten Aktiv mot brand där du kan registrera ditt eller familjemedlemmars mobilnummer för att sedan få sms som påminner om att kolla batterierna till brandvarnaren med jämna mellanrum. Du hittar tjänsten här: aktivmotbrand.msb.se (extern länk)
Källor: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Räddningstjänsten Östra Götaland, Brandskyddsföreningen Sverige.