Exportföretag räknar med att anställa fler

Nästan vartannat stort svenskt exportföretag räknar med att öka antalet anställda i Sverige under det närmaste året, visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit.

Saab är ett av de största svenska exportbolagen med betydande verkamhet i Linköping.

Saab är ett av de största svenska exportbolagen med betydande verkamhet i Linköping.

Foto: Pia Molin

Östergötland2022-06-02 11:00

 I Östergötland finns det ungefär 1┣400 exportföretag som i dag sysselsätter cirka 70┣000 personer.

– Även om något färre exportföretag än i höstas räknar med nyanställningar ligger andelen på en mycket hög nivå. Rekrytering går normalt hand i hand med orderingång. Nu när företagen ser en viss avmattning i orderingången sjunker rekryteringstempot något, men behovet av nyrekrytering är fortfarande stort, säger Magnus Montan, vd på Svensk Exportkredit, i ett pressmeddelande.

46 procent av stora, svenska exportföretag räknar med att öka antalet anställda i Sverige under det kommande året, visar Exportkreditbarometern. Det är en minskning jämfört med höstens rekordhöga notering på 55 procent. Samtidigt tror rekordlåga 2 procent att personalstyrkan i Sverige kommer att minska de närmsta 12 månaderna. 

– Exportföretagens sysselsättningsplaner får stor effekt för såväl tillväxten som jobben i Östergötland. De något mindre optimistiska sysselsättningsplanerna beror inte bara på lägre orderingång. Brist på personal, kompetens och en orolig omvärld har också en bromsande effekt för företagens framtidsplaner, säger Magnus Montan i en kommentar.

Pandemin har lett till komponentbrist och fraktproblem.

– Vi ser exempelvis att pandemin och kriget i Ukraina gjort att vissa företag ökat både antalet underleverantörer och sina lager för att minska sårbarheten i leverantörskedjor, säger Magnus Montan.
 

200 företag

Exportkreditbarometern har genomförts sedan 2013 och vänder sig till exportföretag med en omsättning på minst 25 miljoner kronor. 200 exportföretag har svarat på undersökningen som genomfördes under perioden 4 april–5 maj 2022.

Källa: Svensk Exportkredit

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!