UnderlÀkare anstÀlls som sjuksköterskor

Sjuksköterskor flyr pÄ öron-, nÀs- och halskliniken. Nu planerar kliniken att ta in underlÀkare, en lösning som fÄr stark kritik.

Redan under sommaren anstÀlldes tvÄ underlÀkare, som dock inte utförde sjuksköterskeuppgifter, enligt klinikchefen, dessa erbjöds fortsatt tjÀnst till hösten för att Àven göra sjuksköterskeuppgifter, men tackade nej pÄ grund av studier.

Redan under sommaren anstÀlldes tvÄ underlÀkare, som dock inte utförde sjuksköterskeuppgifter, enligt klinikchefen, dessa erbjöds fortsatt tjÀnst till hösten för att Àven göra sjuksköterskeuppgifter, men tackade nej pÄ grund av studier.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/TT

Östergötland2019-09-19 06:00

PĂ„ öron-, nĂ€s- och halskliniken (ÖNH) pĂ„ universitetssjukhuset har man pĂ„ tvĂ„, tre Ă„r gĂ„tt frĂ„n att ha haft 17 sjuksköterskor till fyra. Arbetsmiljön Ă€r anstrĂ€ngd minst sagt. Nu har lĂ€get blivit sĂ„ allvarligt att kliniken knappt klarar att bemanna sin 24-7-verksamhet för Östergötland och hela den sydöstra sjukvĂ„rdsregionen dĂ€r Jönköping och Kalmar ingĂ„r.

– Det har varit en stor osĂ€kerhet kring hur hösten ska lösas, sĂ€ger Tatiana Jaklovska, verksamhetschef. Sommaren klarade vi med egen personal, hjĂ€lp frĂ„n bemanningsenhet men för hösten har vi knappt nĂ„gon marginal. 

Det stod mellan att stĂ€nga vĂ„rdavdelningen pĂ„ helgerna och skicka patienter till andra avdelningar. Men ÖNH:s erfarenhet av den arbetsbelastning som satellitpatienter skapar och som fĂ„tt mĂ„nga sjuksköterskor att sluta satte stopp för de tankarna.

För att klara hösten siktar kliniken pĂ„ att anstĂ€lla underlĂ€kare, det vill sĂ€ga lĂ€karstudenter och lĂ€kare i vĂ€ntan pĂ„ AT som Ă€nnu inte har fĂ„tt nĂ„gon legitimation.  Dessa ska jobba nĂ€ra undersköterskorna.

– Som universitetssjukhusenhet ser jag vĂ€ldigt allvarligt pĂ„ en situation dĂ€r vi inom högspecialiserad vĂ„rd, med ansvar för sydöstra sjukvĂ„rdsregionen, inte skulle kunna ha en 24-7-verksamhet och garantera en kompetent omvĂ„rdnad, nĂ€r vĂ„ra lĂ€nssjukhus i Kalmar och Jönköping kan ha öppna avdelningar. Jag har inte velat hamnat i den hĂ€r situationen dĂ€rav beslutet, trots att det Ă€r kontroversiellt.

Att fylla ut luckor med underlÀkare blir allt vanligare runtom i Sverige, men fÄr hÄrd kritik bÄde frÄn underlÀkarnas egna fackförbund och VÄrdförbundet. Bland annat för att underlÀkare inte lÀser nÄgonting om omvÄrdnad och att man inte lÀr sig nÄgot om lÀkemedelshantering.

– Den lĂ€kare som kommer att behöva hantera uppgifter som Ă€r konventionellt förknippade med sjuksköterskekompetens kommer att fĂ„ en introduktion förstĂ„s, sĂ€ger Tatiana Jaklovska. FrĂ„n början sĂ„g vi ett behov av fem underlĂ€kare men nu kommer vi bara att behöva en, tack och lov. Vi har kunnat bemanna upp med undersköterskor och minska antalet vĂ„rdplatser.

ÖNH Ă€r en av de enheter som har fĂ„tt ta emot mest satellitpatienter, det vill sĂ€ga patienter som egentligen vĂ„rdas pĂ„ andra avdelningar. Det har resulterat i en stor vĂ„rdtyngd för sjuksköterskorna, vilket har fĂ„tt mĂ„nga att sluta.

– Vi har sett det hĂ€r komma en tid och har signalerat det ocksĂ„, det Ă€r inget som hĂ€nde frĂ„n en dag till en annan. Men alla har haft ett tufft lĂ€ge, sĂ€ger Tatiana Jaklovska och tillĂ€gger:

– Vi förstĂ„r att vi kommer att bli ifrĂ„gasatta men vi har tittat pĂ„ arbetsbeskrivningar och dĂ„ ser man att Ă€ven underlĂ€kare behöver fĂ€rdigheter som sjuksköterska.

Tatiana Jaklovska ser stora kompetensvinster med att underlÀkare fÄr jobba nÀrmare patienter och komma ifrÄn administration som de annars lÀtt hamnar i.

–Det Ă€r inte bra för lĂ€kargruppen och framtida kollegor heller.

Handlar det hÀr om att ersÀtta sjuksköterskor?

– Nej, vi kommer aldrig att klara oss utan sjuksköterskor. Men alternativet var att antingen stĂ€nga avdelningen under helger eller överbrygga det tuffa bemanningslĂ€get med alternativ lösning. 

Vad ser du för risker?

– Vi vet att den lösningen Ă€r kontroversiell och diskuteras frekvent. Men att utlokalisera patienter Ă€r en stor patientsĂ€kerhetrisk. VĂ„rt omrĂ„de Ă€r heller inte enkelt att lĂ€gga pĂ„ andra enheter dĂ„ vi gör vĂ€ldigt instrumentkrĂ€vande undersökningar.  VĂ„rdtyngden pĂ„ vĂ„ra inneliggande patienter har ökat senaste Ă„ren.

Mer om lÀkartitlar

UnderlÀkare Àr oftast lÀkare som Ànnu inte har fÄtt sin legitimation. Men redan efter termin nio (av totalt elva) pÄ lÀkarutbildningen kan man titulera sig som underlÀkare. UnderlÀkare kallas man tills man har blivit specialist.

AT-lÀkare gör sin allmÀntjÀnstgöring (minst 18 mÄnader) som kompletterar grundutbildningen med praktiska erfarenheter för alla lÀkare oavsett inriktning.

ST-lÀkare blir den legitimerade lÀkaren som specialiserar sig inom ett visst medicinskt omrÄde.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!