Fortfarande råder ovisshet i Valdemarsvik. Där fick den S-ledda fyrpartikoalitionen som styrt i fyra år kasta in handduken och nu är läget än mer splittrat.
Förhandlingar pågår.
I övriga tolv kommuner har de politiska partierna lyckats hitta varandra – även om en del samarbeten är spretiga.
I Mjölby krävdes exempelvis fem partier för att skapa en majoritet. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna har pratat ihop sig och kallar sig nu "Handslag för Mjölby"
Mjölby är den kommun som har flest partier vid rodret.
Bruksorten Boxholm är den enda som fortfarande kan kallas röd. Socialdemokraterna regerar vidare, men de gör det i minoritet. De har 13 av 29 platser i fullmäktige, men räddas av att Sverigedemokraterna har för få politiker. SD fick fyra mandat men har bara två partiföreträdare. I praktiken får därmed socialdemokraterna 13 av 27 röster och får de stöd av vänstern så klarar de sig.
Varken Liberalerna eller Miljöpartiet fick någon plats alls i Boxholms kommunfullmäktige.
Finspång som också varit ett starkt S-fäste är numera flerfärgat. Socialdemokraterna är fortfarande största parti, men de samarbetar med Centern och Kristdemokraterna. Förra mandatperioden höll de ihop med Vänstern och Miljöpartiet.
Generellt för hela Östergötland är att Socialdemokraterna minskade i varenda kommun. Nästan lika illa gick det för Miljöpartiet, de backade i samtliga kommuner utom i Vadstena där de behöll samma antal mandat.
Norrköpings socialdemokrater har under många år fått se partiet krympa och det fortsätter. Den gånga mandatperioden styrde Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna under namnet Kvartetten. Denna flerfärgade koalition fortsätter styra, men de gör det nu i minoritet.
Socialdemokraternas kräftgång sätter också spår i Mjölby, Boxholm, Finspång och Motala. Där bryts en socialdemokratisk dominans mot Alliansen. Det fyrpartisamarbete i rikspolitiken som såg dagens ljus i augusti 2004 har nått Motala. De kommande fyra åren ska Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna styra – trots att de inte fick majoritet.
Alliansen saknar tre mandat vilket gör att Sverigedemokraterna med sina åtta mandat kan stoppa ett beslut – om de vill.
Det finns ytterligare två renläriga allianskommuner i Östergötland. Det är Linköping som också styrs i minoritet och Söderköping där Alliansen fick en klar majoritet.
En enda östgötakommun kan beskrivas som kristdemokratisk – Ödeshög. Partiet får visserligen inte egen majoritet men de har 12 av 35 mandat. De regerar tillsammans med Centern och Socialdemokraterna. Det är ett samarbete som fungerat sedan i februari 2016.
Innan dess gjorde Kristdemokraterna ett försök att ha med Moderaterna, men det sprack.
Centern är ett av partierna som sticker ut, det backade inte i någon av östgötakommunerna. Som sämst fick partiet samma antal mandat som förra valet – så blev det i Finspång, Kinda och Ödeshög.
Som en följd av detta ingår också Centern i den styrande majoriteten i tio av de tolv östgötakommuner som är färdigförhandlade.
De tre små kommunerna i södra Östergötland, Kinda, Åtvidaberg och Ydre fortsätter att vara flerfärgade – även om rollerna kastas om en del. Åtvidaberg har till exempel styrts av Moderaterna och Socialdemokraterna ända sedan 2006.
Det är slut med det nu – båda partierna minskade. Istället valde åtvidabergarna att lägga sina röster på Sverigedemokraterna, Centern, Vänstern och Liberalerna som alla ökade. Socialdemokraterna är dock fortfarande största parti och de kommande fyra åren styr en ny koalition som består av Socialdemokraterna, Centern, Vänstern och Liberalerna.
Även i Kinda krävs fyra partier för att skapa en majoritet. Socialdemokraterna är störst och de samarbetar med Centern, Liberalerna och Landsbygdspartiet oberoende.
I Östergötlands minsta kommun – Ydre – förändras ytterst lite. Valresultatet gjorde Centern något större än Socialdemokraterna – förut var det tvärtom.