Tydlig trend – fler smittas av covid-19 i Östergötland

Region Östergötlands statistik visar en tydligt uppåtgående trend.

Regionens statistik visar en tydligt uppåtgående trend.

Regionens statistik visar en tydligt uppåtgående trend.

Foto: Montage

Östergötland2020-10-17 13:25

På fredagen uppgick antalet konstaterat smittade i länet till 4 668 personer. På torsdagen var motsvarande siffra 4 645 – en ökning med 23 smittade personer på ett dygn. Under de senaste sju dagarna har sammanlagt 205 personer i Östergötland testat positivt för covid-19. 

I veckan berättade smittskyddsläkaren Britt Åkerlind att man ser en ökad smittspridning i länet. Det är framför allt yngre personer som smittas och de blir i allmänhet inte så svårt sjuka. Det avspeglar sig i siffrorna över hur många smittade som är inlagda sjukhus. Under lördagen var tre personer inlagda på sjukhus och ingen intensivvårdades.

Varje vardag testas mellan 600 och 700 personer i länet för covid-19. På helgerna minskar antalet som testar sig till mellan 250 och 300 personer per dag. Därför kan statistiken variera ganska kraftigt från dag till dag.

– För ett tag sedan låg andelen som var smittade på mellan en och två procent. Nu är vi uppe på en andel på mellan fem och sex procent, säger Britt Åkerlind.

Trenden är dock tydlig. Veckans toppnotering var 53 nya smittade. Förra veckan var den siffran 35 och veckan innan det 26. Det vill säga mer än en fördubbling på kort tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!