I början av oktober kunde redaktionen avslöja en affär där kommunägda Tekniska verken sålt en generatoranläggning. Affären var värd cirka 19,5 miljoner svenska kronor och för att få till affären hade en mellanhand i Norrköping anlitats.
Till denne mans aktiebolag – Rör- och industriteknik på Hanholmen – betalade Tekniska verken ut cirka 4,2 miljoner kronor i provision när affären var genomförd.
Utbetalningen ledde till den tvist som tingsrätten skulle ha hållit huvudförhandling i med början torsdagen den sjunde december.
Tvisten gäller vem som egentligen har rätt till provisionen. Det är inte alldeles enkelt att reda ut eftersom det mesta gjordes upp muntligt under flera år – ett skriftligt avtal upprättades först i samband med utbetalningen.
Den röriga bakgrunden ledde till att både Tekniska verken och Rör- och industriteknik blev stämda. En tredje part som inte fått någon provision alls kräver nu cirka 2,2 miljoner kronor. Kravet riktar sig mot både Tekniska verken och Rör- och industriteknik.
Advokaten Claes Lood, som nu lämnat uppdraget, har varit ombud för Rör- och industriteknik på Hanholmen AB. Orsaken till avhoppet förblir okänd.
– Av etiska skäl kan jag inte kommentera varför jag frånträder uppdraget, säger Claes Lood.
Den här tvisten har pågått i drygt tre år och den har genererat hundratals skrivelser mellan tingsrätten och de tre inblandade parterna. För att en ny advokat ska hinna sätta sig in i ärendet kommer ett nytt datum för huvudförhandling troligen att bli i slutet av januari eller början av februari.
De gjorde miljonaffär utan avtal.