Tvestjärtarna – varför finns de?

Tvestjärtar. Svarta insekter med fullt av små springiga ben och konstiga klor där bak. De väller fram när du lyfter på en tidning, eller ett veck på tältduken. Varför finns de?

Karl-Olof Bergman, biolog och LiU-lektor, tycker att tvestjärtarna är häftiga insekter.

Karl-Olof Bergman, biolog och LiU-lektor, tycker att tvestjärtarna är häftiga insekter.

Foto: Kristina Bergman, Benjamin Dahlberg

Östergötland2019-07-22 15:00

– De skapar nytta genom att knapra i sig andra små insekter som vi uppfattar som skadedjur, som bladlöss och kvalster. Det äter också frukt och blad och bidrar till nedbrytningen. Det finns exempel på hur man kan locka tvestjärtar till sina äppelträd för att få bort bladlöss och bladloppor, med en uppochnedvänd kruka fylld med hö, säger Karl-Olof Bergman, biolog och lektor vid Linköpings universitet.

Med sommar kommer olika småkryp. Den nattaktiva tvestjärten, trivs extra när det är varmt och fuktigt. Den är mytomspunnen och sägs krypa in i öronen på oss. Och den har utseendet emot sig, med sina respektingivande klor.

– De kan möjligen knipas lite, men de kan inte uppbringa någon större kraft i klorna så det går inte igenom huden.

Det där med öronen då?

– Nja, givetvis kan det ha hänt att de har hittat in i någons öra, precis som andra insekter. Men det är absolut inget de håller på med, svarar Bergman.

När man lyfter på en bräda eller en tidning kan det välla fram tvestjärtar och säkert förskräcka någon.

Varför måste de göra så?

– De har ett stort behov av att söka trygghet. De har ett beteende som innebär att de vill nudda något omkring hela sig. Därför söker de sig till varandra och till väldigt trånga utrymmen. Det är egentligen ganska häftiga småkryp. De är en av få insekter med starkt utvecklad yngelvård. Honorna tar hand om sina ägg, matar sina avkommor och skyddar dem från yttre hot.

Det finns olika arter, utan vingar och med vingar. De senare har studerats särskilt noga.

– De viker ihop sina vingar på ett extremt effektivt sätt, under ett väldigt litet skal. Det slår alla origamins lagar. Självklart kan dessa studier hjälpa oss att ta reda på hur vi människor kan vika saker väldigt effektivt.

Vad ska man göra om man inte vill ha dem för nära?

– Man kan ta bort en del förutsättningar, som gamla brädor intill huset, eftersom de söker sig till sådana ställen. Och så kan man återskapa en sådan plats längre bort i stället. Man ska vara glad för att de finns. Det vore mycket mer oroväckande om insekterna plötsligt försvann. Vi behöver dem.

I stället för att förfasas, uppmanar han alla att fascineras av naturen och av insekternas beteenden.

– Välj ut ett hörn i trädgården där du låter gräset växa och släpp fram mångfalden. Du kommer snart att upptäcka väldigt mycket spännande där!

Så fångar du tvestjärtar

Fukta en bit wellpapp lätt, och rulla ihop den. Placera sedan rullen på den plats där tvestjärtarna finns. Nästa morgon kan rullen förpassas till komposten, där tvestjärtarna gör nytta. Sätt gärna rullen kring brevlådans stolpe på kvällen, då befrias tidningen från besökare. Tvestjärtar kryper in i fällorna och fångas. Det är viktigt att fällorna sedan töms på djur varje morgon under den tid då det finns mycket tvestjärtar.

Källa: www.anticimex.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!