Två östgötar får skadestånd av staten

Det tog myndigheterna nästan tio år att avgöra ett fall som rörde två östgötar som anklagades för att ha smugglat alkohol. Nu har Justitiekanslern, JK, beslutat att männen ska få vardera 10 000 kronor i skadestånd.

Justitiekanslern har beslutat att två östgötar ska få vardera 10 000 kronor i ersättning från staten.

Justitiekanslern har beslutat att två östgötar ska få vardera 10 000 kronor i ersättning från staten.

Foto: Arkivbild

ÖSTERGÖTLAND2017-03-22 14:30

Den 30 juni 2007 valde Tullverket att stoppa en lätt lastbil. Vid kontrollen beslagtogs starköl, cider, vin och spritdrycker. Det blev inledningen till en lika snårig som långvarig byråkratisk process som tog slut först i maj förra året. I mars 2010 lade en åklagare ner förundersökningen som rörde misstänkt smugglingsbrott. Men ärendet tog inte slut där. Tullverket påförde de bägge östgötarna punktskatt för alkoholvarorna och efter diverse juridiska turer avgjorde Kammarrätten i Jönköping frågan.

Männen vände sig till JK och begärde skadestånd för kränkning med vardera 50 000 kronor för kränkning. De menade att deras rätt till rättegång inom skälig tid hade åsidosatts. JK kritiserar Tullverket för att ärendet blev liggande i ett år och nio månader utan att några dokumenterade åtgärder vidtogs. JK anser att männen ska ersättas med vardera 10 000 kronor.

JK kritiserar även Förvaltningsrätten i Linköping. Det tog domstolen fyra år att avgöra målet – en anmärkningsvärt lång tid med tanke på att det inte rörde sig om ett särskilt omfattande eller komplicerat mål. Den långa handläggningstiden var inte acceptabel, enligt JK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!