Fram till 1 januari 2018 reglerade vårdgarantin att patienter skulle få kontakt med vårdcentralen samma dag och träffa läkare inom sju dagar. Med den nya vårdgarantin ska patienter få en medicinsk bedömning inom tre dagar av läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. I Östergötland har regionen ett mål att 95 procent av patienterna ska få vård enligt vårdgarantin. Men det varierar stort mellan vårdcentralernas möjlighet att hålla vårdgarantin. Det framgår av färsk statistik som vi sammanställt av siffror från SKL och Region Östergötland.
Mara Kosovic, chef inom primärvårdscentrum har i en tidigare intervju sagt att den förstärka vårdgarantin är bekymmersam och att det nog inte är en lösning på tillgänglighetsproblemen. Hon resonerar på samma sätt i dag:
– Målet är att alltid boka patienten i rätt tid på rätt vårdnivå. Fortfarande gäller prioritering efter medicinska behov och fokus ligger på att göra vårdplaner för äldre kroniskt sjuka och patienter med komplexa vårdbehov.
I hälso- och sjukvårdsnämndens senaste delårsrapport framgår att 83 procent av vårdcentralerna uppfyllde den förstärkta vårdgarantin för medicinsk bedömning under tiden januari till april 2019. Det var dock stor spridning av resultatet mellan olika vårdcentraler, mellan 59 och 96 procent.
– Flera vårdcentraler har förutom brist på läkare även brist på distriktssköterskor, dietister och samtalsterapeuter/psykologer. Dock har vi haft bättre tillgänglighet genom att vi har haft möjlighet att ta patienter dagtid på jourcentralen och det har även funnits möjlighet att boka tider på regionens digitala vårdcentral, säger Mara Kosovic.
Bäst resultat sågs för besök till läkare (85 procent) följt av sjuksköterska (83 procent) och barnmorska (75 procent). För övrig legitimerad personal är ännu tillgängligheten låg, se figur 1. Eftersom detta är ett nytt sätt att mäta på finns inga data före 2019.
När det gäller telefontillgänglighet blir svarsfrekvensen allt lägre i Östergötland. Även där är det stor variation mellan vårdcentralerna. Under första kvartalet 2019 hade vårdcentralen med sämst resultat en svarsandel på 47 procent medan några vårdcentraler besvarade alla inkomna samtal under samma dag.
I den nationella mätning som SKL genomför varje år hade Region Östergötland ett utfall på 83 procent när det gäller tillgänglighet per telefon, vilket gav placering 15 av 21 regioner.
– Många av samtal till våra vårdcentraler skulle ha kunnat undvikas, säger Mara Kosovic. På 1177 Vårdguiden finns massor med råd och vård och var man kan vända sig om man behöver en medicinsk bedömning. Om man loggar in på webbplatsen finns det dessutom en hel del e-tjänster som vi uppmanar att använda. Man kan till exempel förnya recept eller boka tid för att få bedömning av hudförändring.
Mara Kosovic berättar att även 1177 får en hel del onödiga samtal.
– Det händer att folk ringer och frågar om ett apoteks öppettider och när bussen går.
Under januari till april 2019 inkom cirka 86 900 samtal till 1177 Vårdguiden på telefon i Region Östergötland. Av dessa besvarades 64 600 stycken, det vill säga 74,4 procent.
– Det är viktigt att de digitala lösningarna stöttar vår verksamhet och blir välanvända – då kan de som verkligen behöver vår hjälp komma fram i telefon och få möjlighet att träffa den vårdpersonal som bäst kan göra den medicinska bedömningen, säger Mara Kosovic.