Tufft att nå ut till alla i glesbygden

Hela Sverige ska vara uppkopplat om åtta år, så även Östergötland. Det är en vision som blir verklighet bara om utbyggnaden av bredband på glesbygden tar fart.

Fiber. Arton tusen hushåll behöver snabbare uppkoppling om regionala mål för digitalisering ska nås i Östergötland

Fiber. Arton tusen hushåll behöver snabbare uppkoppling om regionala mål för digitalisering ska nås i Östergötland

Foto: Leif Hallberg/arkiv

Östergötland2017-08-26 12:00

Inom en snar framtid hoppas region Östergötland kunna lösa en del av sjukvårdens problem med digitala tjänster. Där vägen är lång till en vårdcentral hoppas man att patienten kan sköta en hel del av sin hälso- och sjukvård via datorn. Om trygghetslarm för gamla och sjuka ska fungera, behövs säker uppkoppling.

Företagare ska kunna verka var de än har sin verksamhet. Då är förutsättningen att de kan möta såväl köpare som säljare via datorn.

Det är bara några exempel på nyttan av snabb uppkoppling i glesbygd som beskrivs i ett förslag till bredbandsstrategi som regionen nu vill ha synpunkter på. Länets kommuner, hembygdsföreningar och lantbrukarnas riksförbund är några av de aktörer som ges tillfälle att tycka om förslaget fram till den tredje november.

Att uppkoppling är viktig i tätorter ifrågasätter ingen. Men där är man nästan i mål. År 2025 har region Östergötland anslutit sig till nationens mål att 99,9 procent ska ha tillgång till bredband med hastighet högre än 100 Mbit/s. Idag är målet redan uppfyllt till drygt 80 procent i tätorter. Men inte ens en fjärdedel av länets glesbygdsbor har tillgång till bredband med den kapaciteten.

År 2025 ska 98 procent av alla hushåll i Östergötland ha tillgång till bredband med en hastighet av 1Gbit/s. I realiteten kommer detta betyda att alla hushåll i tätorter och småorter behöver få tillgång till fiber. Ytterligare 20 000 hushåll måste kopplas upp för att målet ska nås.

I glesbygd behöver nästan lika många, nämligen ytterligare 18 000 hushåll få tillgång till snabbare uppkoppling om målet ska nås. Detta trots att bara drygt 80 procent av alla hushåll enligt strategin beräknas få tillgång till bredband med en hastighet om 1Gbit/s och 18 procent en om 100 Mbit/s.

En procent av hushållen på glesbygden kommer inte att nås av bredband med den kapaciteten. Ungefär 240 hushåll får nöja sig med 30 Mbit/s vilket troligen också kräver en uppgradering av tekniken då bara hälften av landsbygdsbefolkningen har tillgång till ett så snabbt bredband idag.

Bredbandsutbyggnaden kostar mellan 40 000 och 150 000 kronor per hushåll beroende på var det ska byggas. Ju glesare mellan husen, ju dyrare blir det. Finansieringen av utbyggnaden i glesbygden kommer att kräva insatser från det offentliga för att nå målen, spår man i förslaget till bredbandsstrategi för Östergötland.

Bredbandsfakta

Så snabba är olika bredbanden

Bredband via mobilnäten eller telejacket (adsl) ger mellan 10-50 Mbit/s funktionen påverkas ex:vis av avstånd till mast, väder eller hur många som utnyttjar bredbandet samtidigt.

Optisk fiber möjliggör mycket höga hastigheter, kapaciteten är i det närmaste obegränsad och fungerar opåverkat av väder och andra faktorer.

Vad kan man göra med bredband med hastigheten:

* 1000 Mbit/s (1 Gbit/s): streama HD-filmer och ladda ner riktigt stora filer på nolltid, ansluta många datorer och andra enheter.

* 100 – 250 Mbit/s: De flesta klarar sig med detta i dagsläget, det går att koppla upp flera datorer och andra enheter utan problem.

* 10 Mbit/s: det går att se på HD-filmer och ladda ner filer hyfsat snabbt men det börjar hacka i filmen och gå långsamt om flera enheter kopplas till bredbandet.

Så snabba ska vi få

År 2020: 95 procent ska ha tillgång till 100Mbit/s

År 2025: 98 procent ska ha 1 Gbit/s

99,9 procent ska ha 100 Mbit/s

Alla ska ha tillgång till bredband om minst 30 Mbit/s

Källor: pts.se , bredbandsleverantörer.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om