I september invigdes en toppmodern iva-avdelning på Universitetssjukhuset men som vi tidigare har berättat är den inte optimal för en andra våg. Orsaken är att det är svårare att vårda många covid-patienter i gemensam sal jämfört med den gamla som användes i våras. På gamla iva kunde upp till fyra patienter vårdas samtidigt. På nya iva kan max två vårdas i samma sal. Lokalerna är gjorda för att antingen ha enkelrum eller öppna upp två små till ett dubbelrum.
Nya iva har dock andra fördelar, enligt Carl Hildebrand, sektionschef och överläkare på iva i Linköping. Bland annat när det gäller att förebygga smittspridning.
– Det kan vara personalbesparande att vårda flera smittade i samma rum. Men om man har en situation där en patient är misstänkt covidsmittad så kan man inte lägga den tillsammans med bekräftade covid-patienter. Likaså kan man inte vårda de som inte har covid tillsammans med smittade eller misstänka fall.
Det sker ett tätt samarbete mellan regionens samtliga intensivvårdsavdelningar, det vill säga allmän-iva i Linköping och Norrköping, samt neurointensiven, thoraxintensiven och brännskadeintensiven. Två gånger om dagen har ledningen möte för att stämma av kapacitet och behov.
I takt med att trycket nu börjar öka även inom intensivvården måste sjukhusen förbereda för ytterligare vårdplatser. På onsdagen vårdades totalt 15 covidpatienter inom intensivvården varav elva patienter vårdas på US. Totalt finns tolv platser på iva.
– De patienter vi har nu är fördelade mellan neurointensiven och allmänintensiven. Vi ligger på gränsen till att öppna upp gamla iva. Skulle det kommer in fler patienter så kan vi ta emot dem. Det finns tydliga planer och strategier för hur vi ska bemanna både på läkarsidan och sköterskesidan. Men ju fler belagda vårdplatser vi har desto mer personal behövs.
Hur ser det ut med bemanning i dag?
– Som situationen ser ut nu så har vi tillräckligt. Men behovet av personal finns på hela sjukhuset. Det är många inlagda covidpatienter och då behöver man flytta om vårdpersonal från olika enheter. Vår enhet är ju högspecialiserad och då kan inte vi använda personal så lätt från annan verksamhet. Då får vi flytta personal inom vår egen organisation.
Carl Hildebrand berättar att de nya intensivvårdslokalerna för övrigt är väldigt bra.
– Vi är så nöjda med den. På den gamla hade patienterna inga fönster. Det är inte bra för en patient som riskerar att bli förvirrad och inte kunna skilja på natt och dag. Det är en helt annan ljud- och ljusmiljö. De är anpassade för intensivvård, det var de inte förut.
Carl Hildebrand berättar att han upplever en trygg och lugn arbetsmiljö trots ett ökat tryck. Den första vågen har gett personalen erfarenhet hur patienterna kan vårdas på ett bra sätt. Skyddsutrustningen räcker och bemanningen räcker till.
– Sedan är alla i personalen väldigt trötta, alltså läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, administrativ personal och så vidare.
Han vill passa på att uppmana östgötarna att följa myndigheternas rekommendationer.
– Det är oerhört viktigt och det vill jag verkligen rikta till våra ungdomar. Det är sällan en ung människa blir svårt sjuk men däremot kan den unga friska människan sprida smittan till sina mor- och farföräldrar och föräldrar och då kan det bli riktigt allvarligt, säger Carl Hildebrand.