TRR kan vara vägen till ett nytt jobb

Många har förlorat sitt arbete under pandemin. Men det finns nya jobb att söka, enligt TRR som stöttar uppsagda tjänstemän.

Magnus Gustafsson är chef för TRR region Sydöst där Östergötland ingår.

Magnus Gustafsson är chef för TRR region Sydöst där Östergötland ingår.

Foto: Torbjörn Persson

Östergötland2020-11-27 08:00

 – Ja, arbetsmarknaden för tjänstemän är fortfarande väldigt god, intygar Magnus Gustafsson, chef för TRR region Sydöst.

Han berättar att trots att antalet uppsagda tjänstemän som fått hjälp av TRR ökat sedan i mars då coronapandemin tog fart, så har majoriteten av dem fått nya anställningar, börjat studera eller startat eget. 

– 93–94 procent hittar fortfarande en ny sysselsättning. Omställningstiden är till och med lite kortare nu än samma period förra året, i genomsnitt 6 månader mot tidigare 7-8 månader. Däremot ser vi att det kan komma att ta lite längre tid framöver.

TRR (tidigare Trygghetsrådet) har funnits i drygt 40 år. Bakom stiftelsen står parterna på den privata arbetsmarknaden – fackförbunden inom PTK och arbetsgivarförbunden inom Svensk Näringsliv. 35 000 medlemsföretag med totalt 950 000 anställda är anslutna till TRR, vars uppgift är att stötta uppsagda tjänstemän, företagsledning och fackliga representanter vid en omställning. Med målsättningen att vägen från ett jobb till en annan positiv lösning ska vara så effektiv och meningsfull som möjligt.

– Vi vill gärna komma in i processen så tidigt som möjligt för att undvika onödiga misstag, förklarar Magnus Gustafsson.

Vilka misstag kan det vara?

– Ofta handlar det om brister i kommunikationen. Man är otydlig eller missar att informerar om vad som är på väg att hända i tillräckligt god tid. Jag har hört om anställda som fått besked om uppsägning via ett sms. Det är helt horribelt. 

Magnus Gustafsson påpekar vikten av att en uppsägning sker på ett tryggt och humant sätt, allt för att omställningen ska gå så bra som möjligt.  På TRR får alla uppsagda en rådgivare som stöttar med såväl peppning som konkreta råd. Det kan handla om att skapa en Linkedin-profil, träning inför anställningsintervjuer eller tankar kring ett eventuellt karriärbyte.

 – Om man har funderat på att studera så är det ett bra tillfälle att passa på att uppdatera sin kompetens eller skola om sig.

Men det finns också jobb att söka. I Östergötland är det flera branscher som nyanställer. Magnus Gustafsson nämner handel och försäljning, data och it samt offentliga sektorn. Efterfrågade yrkeskategorier är till exempel säljare, projektledare, inköpare, ekonomiassistenter och administratörer. Däremot är det inte oväntat fortsatt tufft inom hotell- och restaurangsektorn liksom i resebranschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!