I somras beslutades om en överenskommelse mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR) för att öka tillgängligheten och korta köerna i vården, genom den så kallade kömiljarden. Syftet var att komma ikapp med den uppskjutna vården som pandemin orsakat. Pengarna skulle fördelas utifrån hur väl regionerna lyckades uppfylla målen under perioden september till november 2021.
Region Östergötland får nu närmare 13 miljoner kronor efter att ha uppfyllt målet om att minska antalet som väntat längre än 180 dagar på ett första besök inom specialiserad vård. Den gruppen har minskat med 25 procent, vilket var kravet som ställdes.
Andra krav som att minska antalet som väntar på operation eller behandling inom specialiserad vård och korta väntetiderna till BUP, har man inte lyckats uppnå.
– Vi snuddade vid kravet om att minst 82 procent av patienterna ska ha fått en medicinsk bedömning inom tre dagar, men nådde inte ända fram. Vi har ändå lyckats korta köerna och gör framsteg, men det är ett arbete som tar tid, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).
Under samma period som tillgänglighetsarbetet pågått, har överbeläggningen på vårdplatserna i Östergötland varit näst högst i landet enligt en rapport från SKR.
– Det är många faktorer som påverkat överbeläggningen. Det har varit stor press på sjukvården och samtidigt har vi jobbat hårt med tillgänglighetsmålen.