Triss i vindskydd på samma utflykt

Ett vindskydd brukar vara enklast möjliga bygge – snarast ett skjul. Tre väggar och ett tak bara. Så är det inte med Arknat.

Arkitektstudenterna har skapat ett luftigt rum. Längre in i bygganden har man mer skydd för väder och vind. Utsikten är magnifik.

Arkitektstudenterna har skapat ett luftigt rum. Längre in i bygganden har man mer skydd för väder och vind. Utsikten är magnifik.

Foto: Sune Johansson

Östergötland2024-06-30 16:00

Vi parkerar vid rastplatsen vid Turisthotellet och påbörjar uppstigningen mot Hjässan. När den trolska bokskogen övergår i mer blandad vegetation viker vi av till höger på Klintvägen. Den klättrar på Ombergs östra sida. Man har ingen utsikt förrän man efter ett par kilometer kommer fram till en glänta. Stora Klint.

undefined
Där är Väderstad, där sticker vattentornet i Mjölby upp. Hur många kyrkor? Hur många vindkraftverk. Vindskyddet vid Stora Klint på Omberg inbjuder till räkning. Medtag kikare!
undefined
Klättra upp den som vågar! En smal gång utan räcke leder runt vindskyddet. På framsidan stupar det brant ner. Inget räcke där heller. En närapå flygkänsla infinner sig där.
undefined
Uppe i backen vid Stora Klint på Omberg finns en gammal rostig grill.
undefined
På skyltar vid respektive vindskydd kan man läsa om skaparna, de fem arkitekturstudenterna som ritat, konstruerat och byggt skydden. Alla tre skydden ingår i projektet Arknat, arkitektur i naturen.
undefined
Arkitektstudenterna har skapat ett luftigt rum. Längre in i bygganden har man mer skydd för väder och vind. Utsikten är magnifik.
undefined
Man får balansera på smala hyllor för att komma in i vindskyddet vid Stora Klint på Omberg
undefined
Byggarna har inte sparat på virket. Ett antal bågar av kraftigt kvistvirke strävar ut mot rymden över Östgötaslätten. Utsikten från Stora Klint är inte sämre än från Hjässan, även om den bara vätter österut.

Där, precis på kanten till avgrunden, står det nybyggda vindskyddet. Östgötaslätten breder ut sig från Vadstena och Motala i norr till Ödeshög och Holavedsskogen i söder. Med en kikare kan man en klar dag pricka av både Väderstad kyrka och Mjölby vattentorn, samt ett antal kyrkor och otaliga vindsnurror.

Det var i augusti förra året som arkitekturprojektet Arknat anlände till Ödeshögs kommun. Det är en ideell förening dit arkitekturstuderande i Skandinavien söker sig och tillsammans ritar, konstruerar och bygger vindskydd i svensk natur. Projektet började i Höga kusten 2017. Även i Skåne har designade skydd byggts, och nu var det Östergötlands tur.

undefined
Enklaste promenad är från Svanshalls kyrka. Annabell Aichele från Tyskland är en av arkitektstudenterna som byggde vindskyddet vid Tåkern i projektet Arknat.
undefined
De unga arkitektudenterna har inte valt den enklaste ritningen. Limträbalkarna har satts i spänn innan de limmats. Panelen är gles och släpper igenom sol och vind
undefined
Skydd ör regn, eller bränannde sol som den här dagen. Men någon lämplig plats för övernattning är kanske inte vindskyddet vid Naturum Tåkern.
undefined
Perfekt fågelspaning från vindskyddets tak. Tidigare fanns ett gömsle här i vassen, men enligt Naturum Tåkerns personal var det inte särskilt bra span. Man såg bara en liten lagun mellan vassarna. Nu ser man hela vasshavet.
undefined
Äventyret kan börja. Från Naturum Tåkern är det en rejäl promenad på träspänger över strandängarna och ut i vassen. På valda ställen finns talande informationsautomater på flera språk.

I augusti träffade vi Annabell Aichele från Tyskland och andra blivande arkitekter ute i Tåkerns vass. Hon hade lockats att tillsammans konstruera och bygga. Hennes och hennes kamraters vindskydd är en slags förlängning av träspängerna genom vassen utanför Naturum Tåkern.

– När man ser det från sidan har det en intressant form med en uppåtrörelse. Det är en attraktion som man blir nyfiken på, sa Annabel då i augusti.

Vindskyddet här är inte i första hand tänkt för övernattning, menar hon. Närmsta dass är minst en kilometer bort och det finns ingen grillplats i vassen. Däremot är det fin utsikt från övre däck. Vila, softa och avnjuta medhavd fika går bra.

Fortsätter man vägen mot Rogslösa och gamla väg 50 är det inte många kilometer till Herrestad där man svänger in på en mindre väg. Nu är man på norra sidan av Tåkern. Även här finns det fågeltorn. Kanske en ännu bättre skådarplats, för när man står i fågeltornet vid Naturum och kikar ut över sjön är det alltid på andra sidan sjön som havsörnarna cirklar och spanar efter smaskiga sothöns.

undefined
Det runda vindskyddet i Svälinge norr om Tåkern liknar inte vanliga skydd längs Östgötaleden. Inga räta vinklar. Härlig tallskog där den gröna strandängen skymtar mellan träden.
undefined
Trädet som omfamnas av furubrädor har lite växmån. Här är perfekt att avnjuta medhavd fika eller grilla. Några hundra meters promenad söderut över strandängarna finns ett fågeltorn
undefined
Vindskydd under tallarna vid Svälinge norr om Tåkern.
undefined
I en glänta i strandskogen hittar man ett märkligt bygge. Lite japansk inspiration och mycket naturkänsla. Vindskyddet norr om Tåkern är byggt runt en kraftig tall. Man svänger från gamla väg 50 vid Herrestad.

Svälinge heter det. I tallskogen innanför strandängarna har det tredje vindskyddet byggts runt en kraftig tall. Som solfjädrar spretar taket ut runt trädet – en snäckas hus. Här sitter ett gäng besökare på trädäcket och värmer soppa i ett stormkök. Mellan tallarna skymtar gröna strandängar. En lugn plats bara några bekväma steg från bilparkeringen.

Man hinner med alla tre vindskydden på en utflyktsdag.

Karta: Ombergs Turisthotell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!