Trenden i andra regioner oroar smittskyddsläkaren

Muterade virus och stigande smittspridning i andra regioner gör att orosmolnen hopar sig för sjukvårdsledningen i Östergötland.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, ser vissa orosmoln då spridningen av covid-19 ökar i vissa regioner.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, ser vissa orosmoln då spridningen av covid-19 ökar i vissa regioner.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Östergötland2021-03-02 19:30

Det pågår en kamp mellan coronaviruset och människan. Viruset kämpar för överlevnad och människan mot sjukdom. Det berättade Britt Åkerlind på pressträffen vid Katastrofmedicinskt centrum i Linköping.

Hon redogjorde också för att Östergötland befinner sig på en platå. Antingen viker smittokurvan av nedåt som den tidigare visat tecken på, eller så börjar den stiga igen. Allt handlar om hur östgötarna sköter de allmänna råden. Och hur det muterade coronaviruset, den "brittiska varianten" beter sig.

– Den finns spridd nu och det kan vara så också att den faktiskt smittar lättare och att det då får en större spridning. 

Är du orolig för utvecklingen?

– Vi måste göra så gott vi bara kan, men visst finns det orosmoln i och med att vi ser att andra län i Sverige har en stegrad smittspridning. Dock måste man komma ihåg att Region Östergötland drabbades hårt även under första vågen och det är värst nu för dem som var lindrigast drabbade under våg ett, så det är väldigt svårt att bedöma hur utvecklingen kommer att bli.

Hur viktigt är det att testa sig nu när man har symptom?

– Det här börjar bli väldigt komplicerat, för många har ju haft sjukdomen, vissa har antikroppar, sedan har vi olika typer av virus, det vill säga mutanter. Och när man väl har haft sjukdomen så kan viruset vara kvar, så man kan få ett positivt svar ändå, och nu har vi börjat vaccinera. Målet med vaccin är att man ska bygga egna antikroppar som då inte förväxlas med sjukdomsantikropparna man hade. Man måste nästan ha en tolkning av alla de här faktorerna för att bestämma hur det är just för dig som person. Men är man sjuk så har man erbjudandet att testa sig. 

Under pressträffen var du tydlig med att alla ska hålla avstånd, även de fullvaccinerade. Enligt Folkhälsomyndigheten ska äldre kunna krama sina anhöriga två veckor efter dos två. Tycker du annorlunda?

– Nej, man säger att det är personer inom särskilda boenden, de som har varit instängda nästan ett år. När man bor inom omsorgen kanske man inte har så långt kvar i livet. Där väljer man nu aktivt att göra en lättnad för just dem som är fullvaccinerade och om deras anhörig är helt frisk. Men när man som anhörig kommer till boendet så gäller samma regler och restriktioner i alla de allmänna utrymmena. Men just när du kliver över tröskeln till din fullvaccinerade anhörig så kan man lägga undan skyddsutrustning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!