Trendbrottet: Färre anmäler vårdskador

För första gången på sju år har antalet anmälda vårdskador i Östergötland minskat till landstingens gemensamma försäkringsbolag, Löf.

Det är främst skador som uppstår vid operation som som anmäls till Landstingens Ömsesida Försäkringsbolag.

Det är främst skador som uppstår vid operation som som anmäls till Landstingens Ömsesida Försäkringsbolag.

Foto: Bertil Ericson / TT

Östergötland2018-04-06 21:00

Enligt patientskadelagen kan patienter som fått en vårdskada inom hälso- och sjukvården eller tandvården få ersättning via Löf. Vid dödsfall kan ersättning ges till anhöriga. I övriga landet ökar fortfarande antalet anmälda skadeärenden till Löf. Under 2017 anmäldes totalt 16 300 ärenden i riket vilket motsvarar en ökning på knappt två procent från 2016. Men i Östergötland vände trenden nedåt under 2017. Antalet skadeärenden sjönk då från 844 till 823 fall, vilket motsvarar en minskning med 2,5 procent. Det är något förvånande, enligt Martin Magnusson, vårddirektör på chefläkar- och chefsjuksköterskeenheten inom Region Östergötland.

– Vi måste försöka ta reda på varför det är så. Samtidigt kommer minskningen ett år efter en långsam ökning så det kan ju vara en tillfällig variation också.

En förklaring till att skadeanmälningarna har ökat genom åren är en ökande befolkning med högre levnadsålder vilket leder till fler vårdkontakter. Dessutom kan det bero på att behandlingar och operationer blivit mer komplexa. Skador inom ortopedi, tandvård, primärvård och kirurgi är de som anmäls mest till Löf. Vanligast är de skador som inträffar i samband med operation. Andra vanliga skador är merskador på grund av försenad eller utebliven diagnos.

Martin Magnusson funderar på om det är läge att återigen påminna personal om skyldigheten att upplysa patienter om möjligheten att anmäla en skada till Löf.

– Man kan ha gjort allt för att förhindra en vårdskada, men där det ändå uppstått en komplikation eller skada. Det gäller att vårdpersonal på kliniker och vårdcentraler är uppmärksam på det här och informerar patienter.

Kan det vara så att inte all personal informerar?

– Det kan möjligtvis vara en förklaring att man inte har mycket fokus på att göra det. Inte så att man medvetet inte berättar, men man kanske glömmer det. Och en sak som vi då kan göra är att gå ut med påminnelser och information till både medarbetare och patienter. Information kan ges vid inskrivningar, väntrum och även i informationshäftet Hälsotecken.

Av de anmälda fallen i Östergötland rör 74 procent skador som har uppstått inom sjukhusvården, 11 procent inom primärvården, 10 procent inom tandvården och fem procent inom övrig vård. Under 2017 betalades totalt 618 miljoner kronor ut i ersättningar till patienter och efterlevande i hela landet. Av de anmälda fallen avslås majoriteten, drygt 60 procent.

Hit kan du vända dig:

Patientnämnden inom Region Östergötland: De ska stödja patienter och anhöriga som vill klaga på vården.

Inspektionen för vård och omsorg: Tar emot anmälningar och klagomål på vårdskador eller händelser som tyder på dålig patientsäkerhet.

Diskrimineringsombudsmannen: Anmälningar om diskriminering på grund av kön, könsidentitet, sexuell läggning, ålder, etniska tillhörighet, funktionsförmåga eller religion.

Landstingens respektive Försäkringsbolag: Kan ge ersättning för skador i hälso- och sjukvård samt tandvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!