Tre unga män tog sig in på radaranläggning

Tre unga män från Linköping fick syn på en radaranläggning i Kolmården. Två av dem tog sig in på området.

Tre män åtalas vid Linköpings tingsrätt för brott mot skyddslagen.

Tre män åtalas vid Linköpings tingsrätt för brott mot skyddslagen.

Foto: Johan Nilsson/TT/Arkivbild

Östergötland2020-01-17 07:59

Det var den 28 februari 2018 som de tre männen, 24, 25 och 26 år gamla, var ute och vandrade i Kolmården. Av en slump fick de syn på en militär radaranläggning i skogen. 

Anläggningen är klassad som skyddsobjekt och kameraövervakas. Trots att skyltar i området upplyste om att det är förbjudet att ta sig in på området valde två av männen att krypa under staketet och ta sig in på anläggningen. 25-åringen stannade kvar utanför staketet – men gjorde något annat förbjudet: Han tog bilder på sina två kamrater när de stod och poserade inne på skyddsobjektet. 

Militärpolisen vid helikopterflottiljen granskade övervakningsbilderna från radaranläggningen och valde att göra en polisanmälan. Polisen lyckades snart identifiera de tre männen som kallades till förhör. 

Samtliga tre medger att de befann sig på platsen. 25-åringen säger att han och kamraterna tyckte att det ställe de kommit till var "coolt" och att de blev nyfikna. Männen medger att de såg skyltarna som upplyste om tillträdesförbudet. 

24-åringen erkänner i förhör att han tog bilder, men säger sig inte ha sparat dem. Han medger att det var "en dum idé" och säger att han nu lärt sig en läxa. 

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh har nu åtalat trion för brott mot skyddslagen. Rättegången kommer att hållas i Linköpings tingsrätt. Under förhandlingen kommer åklagaren att spela upp en filmsekvens från en övervakningskamera vid skyddsobjektet.  

Straffet för brott mot skyddslagen är fängelse i högst två år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!