Hagdahlsakademien delar varje år ut diplom för att "uppmuntra östgötska producenter att utveckla och förädla livsmedel med målet att kvalitetssäkra och smaksäkra våra råvaror".
I fjol gick diplomen till tre bärodlingsföretag och året dessförinnan till fiskföretag. I år har de 14 akademiledamöterna haft siktet inställt på drycker av olika slag.
Här är de tre pristagarna, med akademins motiveringar:
Found on the ground, Hallsta säteri, Rimforsa. ”Med traditionella metoder och bär från närbelägna trädgårdar, skapas en kraftfull aroniadryck med smak av skog och mark som är ett utmärkt alkoholfritt alternativ.”
Särtshöga vingård, Väderstad. ”Särtshöga har av druva och äpple skapat ett känt dryckesvarumärke, samt ett attraktivt turistmål med dryckesprovning i gårdens restaurang.”
Kvillinge, Norrköping. ”Med fermentering som metod tillverkas Kvillinges Kombucha. En nyskapande dryck i många smaker med hög kvalitet på produkt och förpackning.”
Diplomen delas ut i Linköping torsdagen den 6 oktober.
Hagdahlsakademien grundades 2002 och har som syfte att i Charles Emil Hagdahls anda stödja östgötsk konst och hushållning, gastronomi och hälsa. Chales Emil Hagdahl (1809–1897) var en läkare från Linköping som författade "Kokkonsten som vetenskap och konst", en kokbok som blev mycket populär.
Förutom diplomen så utser Hagdahlsakademien bland annat årets Hagdahlskock. I år gick den utmärkelsen till Per-Oskar Jonsson på Mjölby Stadshotell.