Tre östgötska drycker får fin utmärkelse

Vin, kombucha och aroniadryck. Hagdahlsakademien har valt dryckestillverkare som mottagare av årets diplom.

På Särtshöga tillverkar Anna och Niclas Albinsson vin, med och utan bubblor.

På Särtshöga tillverkar Anna och Niclas Albinsson vin, med och utan bubblor.

Foto: Lena Koller

Östergötland2021-08-27 10:41

Hagdahlsakademien delar varje år ut diplom för att "uppmuntra östgötska producenter att utveckla och förädla livsmedel med målet att kvalitetssäkra och smaksäkra våra råvaror".

I fjol gick diplomen till tre bärodlingsföretag och året dessförinnan till fiskföretag. I år har de 14 akademiledamöterna haft siktet inställt på drycker av olika slag.

Här är de tre pristagarna, med akademins motiveringar:

undefined
Annelie Sandén och Sofia Fälth har producerat aroniadryck på Hallsta säteri sedan 2019.

Found on the ground, Hallsta säteri, Rimforsa. ”Med traditionella metoder och bär från närbelägna trädgårdar, skapas en kraftfull aroniadryck med smak av skog och mark som är ett utmärkt alkoholfritt alternativ.” 

undefined
På Särtshöga tillverkar Anna och Niclas Albinsson vin, med och utan bubblor.

Särtshöga vingård, Väderstad. ”Särtshöga har av druva och äpple skapat ett känt dryckesvarumärke, samt ett attraktivt turistmål med dryckesprovning i gårdens restaurang.” 

undefined
Camilla Karlsson driver Kvillinge Ekologiska som bland annat tillverkar kombucha.

Kvillinge, Norrköping. ”Med fermentering som metod tillverkas Kvillinges Kombucha. En nyskapande dryck i många smaker med hög kvalitet på produkt och förpackning.” 

Diplomen delas ut i Linköping torsdagen den 6 oktober. 

Hagdahlsakademien grundades 2002 och har som syfte att i Charles Emil Hagdahls anda stödja östgötsk konst och hushållning, gastronomi och hälsa. Chales Emil Hagdahl (1809–1897) var en läkare från Linköping som författade "Kokkonsten som vetenskap och konst", en kokbok som blev mycket populär.

Förutom diplomen så utser Hagdahlsakademien bland annat årets Hagdahlskock. I år gick den utmärkelsen till Per-Oskar Jonsson på Mjölby Stadshotell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!