Tre nya asylboenden i Östergötland

Glyttinge camping och Stallet i Åtvidaberg räcker inte för att hysa asylsökande som behöver tak över huvudet i Östergötland. Tre nya anläggningar har fått kontrakt med Migrationsverket.

Foto:

ÖSTERGÖTLAND2014-12-17 08:30

Migrationsverket har redan kontrakt med totalt fem företag som driver tillfälliga boenden för asylsökande i Östergötland.

Om de tre nya anläggningarna går igenom besiktningen startas de i Hotell Nattviol i Ödeshög, nuvarande vandrarhemmet Turistgården i Norrköping och Blå Kustens Värdshus i Gusum inom kort.

– Turistgården är en fin anläggning som är väldigt stadsnära. Det ger bra möjligheter för asylsökande att ta sig till Migrationsverket och andra instanser så att de snabbt kommer in i samhället, säger Peder Ring, företrädare för Bogruppen i Östergötland AB som är en av de tre möjliga nya leverantörerna.

Förutom Bogruppen I Östgergötland AB har företagen Safirdruvan Konferens AB och Jokarjo AB fått tilldelningskontrakt med Migrationsverket.

Migrationsverket är i skriande behov av att finna tillfälliga platser att bo på för asylsökande som väntar på att utredningarna av deras ärende ska bli klara (se artikel här intill).

De fem företag som idag driver tillfälliga asylboenden i Östergötland är Stockholmsfirman Nordic Camping & Resort AB med asylboende på Glyttinge camping i Linköping med 50 platser, Bert Karlssons företag Jokarjo AB som efter diverse dispyter driver asylboende med 160 platser i hotell Stallet i Åtvidaberg, och Skogsvikens Hotell och Pensionat AB som har boende för 50 personer i Kolmården. I Hävla bruk i Rejmyre har en snickerifirma från Kungsbacka, Tofta snickeri, 181 platser för asylsökande som Migrationsverket hyr. Den femte är Bogruppen i Östergötland AB med 118 asylplatser i Getå hotell i Åby.

Om nuvarande vandrarhemmet Turistgården godkänns i Migrationsverkets besiktning hyr myndigheten ytterligare 118 platser av Bogruppen.

Även Jokarjo AB vill expandera i Östergötland: Jokarjo står bakom ansökan om att driva asylboende i Blå Kustens Värdshus i Gusum.

Nykomlingen är Safirdruvan AB som tänker driva asylboende i Hotell Nattviol i Ödeshög. Corren har sökt företagets ordförande Michel Issa men han befinner sig utomlands. Michel Issa sitter också i styrelsen för Kenoro Camp AB som har anläggningen i Hävla i Rejmyre där Tofta snickeri driver boende.

Det är mycket troligt att Östergötland inom kort får fler asylboenden.

– Vi har inga planer nu men vi tittar runt. I framtiden kommer vi säkert att satsa på fler, om Migrationsverket behöver, säger Peder Ring på Bogruppen.

Svårt hitta boplatser

Migrationsverket sluter avtal med fastighetsägare om hyra av lägenheter i den mån det finns. Men i många avfolkningsbygder har tomma bostäder rivits de senaste tjugo åren. Samtidigt råder bostadsbrist på många platser i landet och Migrationsverket konkurrerar med privatpersoner, företag och andra myndigheter om att få hyra.

I Östergötland hyr Migrationsverket just nu 559 platser i så kallade tillfälliga boenden för asylsökande.

När alla platser är belagda betalar Migrationsverket ut 140 830 kronor per dygn till de företag som hyr ut platserna. Det blir i genomsnitt 250 kronor per plats.

När Migrationsverket gör direktupphandlingar om boenden, som den som just nu avslutats i region Öst, är taket för ersättning till företag som hyr ut 200 kronor för logi och 150 för kost per person och dygn.

Bert Karlssons företag Jokarjo AB, som har asylboende i Stallet i Åtvidaberg och vill starta i Gusum, är det uthyrningsföretag som vuxit snabbast genom Migrationsverkets stora behov av asylboenden. Jokarjo hade 2013 fyra boenden och har nu vuxit till 26.

Enligt tidningen Dagens Industri har Migrationsverket köpt tjänster av Jokarjo AB för 88 miljoner kronor mellan januari och november 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om