Nu ska du ha munskydd på dig om du åker kollektivt

Praktiskt påverkar inte de nya rekommendationerna med start 8 december Östgötatrafiken. Men med hjälp av en ny funktion i bolagets app ska resenärerna kunna undvika trängsel på bussarna.

Två skärmbilder från den nya funktionen i appen som ska underlätta resandet för pendlarna. I mitten, Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Två skärmbilder från den nya funktionen i appen som ska underlätta resandet för pendlarna. I mitten, Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Foto: Michael Svensson/Östgötatrafiken

Östergötland2021-12-08 07:00

Ökad försiktighet och munskydd på. Det är vad som gäller för de som reser kollektivt från och med den 8 december. Detta meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten på tisdagen, då de presenterade de nya planerna för att stoppa smittspridningen framöver.

– Vuxna ska också hålla avstånd till varandra i offentliga miljöer, sade socialminister Lena Hallengren (S) till TT Nyhetsbyrån.

undefined
Resenärerna ombeds att bära munskydd i kollektivtrafiken från den 8 december. "Men vi har inga befogenheter eller uppgifter att kräva det av resenärerna ", säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

För Östgötatrafiken påverkas inte verksamheten i första steget. Mattias Näsström meddelar att det mesta är som vanligt för busspendlarna. Men de ska använda munskydd.

– Det ligger på den enskilde att ha på sig munskydd när de reser kollektivt. Vi har inga befogenheter eller uppgifter att kräva det av resenärerna, det är deras ansvar att använda sig av det och ta tag i de här sakerna, säger han.

Han betonar att trafiken kommer att rulla som vanligt utan några begränsningar.

Kommer de skydd som funnits vid förarplatsen, men som tagits ned, att monteras upp igen?

– Nej, det tror jag inte. Det är inget vi har pratat om i det här fallet. De flesta är demonterade, de började att tas bort i september när smittspridningen var låg.

– Vi äger inga fordon själva, utan bolagen som kör fick som uppgift att sätta upp de här, så att man kunde öppna framdörrarna igen. I en del bussar, som dubbeldäckarna, hann de aldrig att komma upp, för att de fick inte till någon bra teknisk lösning i de fordonen.

Samtidigt lanserar Östgötatrafiken en ny funktion i sin app som kan hjälpa pendlarna att undvika trängsel.
För de kunder som uppdaterar appen i sin mobiltelefon, ska de kunna se prognoser på hur många resande det beräknas vara på bussen eller tåget. Med den informationen ska det bli lättare att pricka in en avgång med mindre resenärer.

Östgötatrafiken väljer att lansera funktionen i reseplaneraren nu, trots att den inte är helt färdigutvecklad. 

Östgötatrafiken skriver, "Många gånger kan det räcka med att förskjuta sin resa med så lite som 15–20 minuter för att det ska bli lättare att hålla avstånd".
– De som växlar mellan att arbeta på kontoret och på distans kanske kan välja att ta sitt första jobbmöte hemifrån och ta en senare avgång, säger Sofia Malander, Östgötatrafikens vd i ett pressmeddelande.

Prognoserna i appen använder data från biljettsystemet, bland annat hur kunder söker sin resa och på hur många biljetter som köps.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!