Men han vill gärna sitta kvar i socialdemokraternas partistyrelse som han nyligen valdes in i.
– Det är inte lika krävande att sitta i partistyrelsen som att vara ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen, säger han.
Christoffer Bernsköld (S) berättade i slutet av april att han lämnar sitt uppdrag som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland och även alla andra politiska uppdrag som han har. Två veckor innan beskedet kom valdes han in som ledamot i socialdemokraternas partistyrelse. I samband med det sa han till NT att en av orsakerna till att han avsäger sig sina uppdrag är att engagemanget att vara kvar i politiken inte riktigt finns kvar.
– Ska man ställa upp under en mandatperiod till i regionen måste man vara engagerad till 110 procent och jag känner inte att jag kan ge det.
Norrköpings kommunalråd socialdemokraten Lars Stjernkvist, som själv suttit i socialdemokraternas partistyrelse, är besviken över att Christoffer Bernsköld hoppar av sina politiska uppdrag i länet.
– Men jag respekterar hans val och jag hoppas att han inte helt slutar med politik.
Christoffer Bernsköld söker nu jobb för fullt.
– Jag är öppen för mycket. Jag söker jobb inom förvaltning, universitetssfären, näringslivet och på myndigheter. Jag vill gärna ha ett arbete där jag kan skapa nytta utifrån de erfarenheter som jag har.
Han säger att han fortfarande tycker att det är intressant och roligt med politik. Han säger även att det kan bli svårt att kombinera ett uppdrag i partistyrelsen med ett arbete.
– Jag tackade ja till uppdraget i partistyrelsen med ambitionen att sitta där, men som sagt det kan bli svårt att både jobba och sköta det uppdraget. Det är nog mest sannolikt att jag kommer att lämna uppdraget i partistyrelsen.
Socialdemokraten Lars Stjernkvist säger att han skulle bli mycket besviken om Christoffer Bernsköld lämnar partistyrelsen.
– Jag hoppas att han hittar ett arbete som han kan kombinera med sitt politiska uppdrag i styrelsen. Om han lämnar, kommer det att dröja minst två år innan vi kan utse en ny ledamot till partistyrelsen. Då har vi nästa kongress.
Christoffer Bernsköld har även sökt kurser på olika högskolor i Sverige.
– Jag har sökt distanskurser i bland annat statskunskap och hälsoekonomi. Jag tror att det kommer bli lättare för mig att hitta ett jobb om jag skaffar mig en formell utbildning. En distansutbildning går även att kombinera med ett jobb.
Christoffer Bernsköld berättar idag också om varför han sålt huset i Svärtinge och varför han flyttar till Stockholm.
– Min fru är från Stockholm och vi har under en tid pratat om att flytta dit. Vi söker båda jobb där och kommer att flytta dit när jag avslutar mitt uppdrag som regionråd.
Posten som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden lämnar han i augusti och från och med den 1 augusti har han ansökt om omställningsersättning från Region Östergötland. Han har rätt till en avgångsersättning som 80 procent av hans lön, 66 760 kronor i månaden i tolv månader. Därefter får han 70 procent av lönen, vilket totalt motsvarar cirka 1,2 miljoner kronor. Om han får ett arbete med en lägre lön än han haft hos regionen får han mellanskillnaden. Får han en högre lön än han haft hos regionen får han ingen ersättning alls.
– Jag har som ambition att inte behöva använda så mycket av dessa pengar, säger han.
Vem som ska efterträda Christoffer Bernsköld som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden är ännu oklart. I slutet av augusti kommer en ny ordförande att väljas.
– Jag tycker att det känns viktigt för mig att inte lägga mig i vem som blir min efterträdare, säger han.
Christoffer Bernsköld har varit politisk engagerad i 20 år. De senaste 10 åren med regionpolitik. Först i opposition och sedan år 2014 har han varit ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.