Som vi tidigare har berättat har neurokirurgiska kliniken i Linköping vid två tillfällen hållit två-dagars-konferenser för 60 anställda per gång. Dagarna innan den senaste konferensen hade personal insjuknat på en vårdavdelning efter att en patient konstaterats vara smittad. Efter konferensdagarna har minst åtta anställda insjuknat i covid-19.
Eva-Lena Zetterlund är centrumchef för Sinnescentrum där neurokirurgiska kliniken ingår. Hon berättar att hon känner till händelsen, men inte att det riktats kritik av personalen mot att arrangera utbildningsdagarna.
– Jag har inte varit i kontakt med några av medarbetarna och det känner jag inte till att det funnits oro innan. Det har man skött på kliniknivå. Jag har bara känt till att det här är på gång och att man förhåller sig till de riktlinjer som finns.
Efter vårt avslöjande om utbildningsdagarna har vi fått reaktioner från flera anställda som tycker det är viktigt att det kommer fram hur ledningen har agerat, inte minst för att smittan börjar sprida sig i samhället. Men Eva-Lena Zetterlund har inte fått några sådana reaktioner, berättar hon.
Har du några synpunkter på att man samlar så här många vårdanställda i den tid som vi är i?
– Nu inträffade det här och då blir frågan mer riktad. Vi lever i en pandemi, men vi har också vardagsfrågor som vi måste titta på framåt och hantera, en del i det är klinikutveckling och verksamhetsutveckling. Vi får inte tappa fokus på vanlig vård, så det är svårt att svara på. Med facit i hand är det lätt att säga att vi inte skulle gjort, men utifrån att vi behöver vi titta framåt så behöver man även kunna hantera det, säger Eva-Lena Zetterlund och tillägger:
– Om man tycker att man kan hantera det utifrån de restriktioner vi har att förhålla oss till så har jag egentligen inga åsikter. Men hade vi det läge som vi hade i våras så hade vi haft en helt annan situation.
Några anställda som vi har pratat med har reagerat just på att samla anställda på hotell, med tillgång till spa och middag. Vad tänker du kring det?
– Det som man klassar arbetstid råder vi över men inte det som händer utanför. Jag utgår ifrån att om man har sådana träffar att man även, som i det här fallet ett hotell, hjälper till att hålla de restriktioner som finns. Det är olyckligt det som har hänt och det är klart att man blir mer benägen att vara återhållsam efter att det har hänt.
Enligt uppgifter vi har fått gjorde en del samarbetsövningar att man var tvungen att sitta nära varandra och inte hålla rekommenderat avstånd. Utvärderar ni det?
– I dag har jag inte hunnit sätta mig in detalj vad de har ägnat sig åt. Det får jag prata med Carina Folkesson (verksamhetschefen) om. Smittspårningen blir viktig så vi får en samlad bild över läget.
Går ni ut med någon rekommendation till övriga kliniker att vänta med sådana här utbildningsdagar?
– På Sinnescentrum har vi ledningsgrupp nästa vecka och vi brukar vara transparenta med händelser mellan varandra. Det här tänker jag att vi tar upp och resonerar om. Så länge det inte är som det var i våras så behöver vi jobba med vardagliga frågor och där behöver ge medarbetare och verksamheter utveckling framåt. Med eller utan pandemi så måste vi framåt, vi har många utmaningar i vården.