Tomte delar ut brandvarnare

Kring jul ökar brandrisken, med många tända ljus och brasor. En av räddningstjänstens viktigaste uppgifter är att förebygga olyckor, och nu i december gör man det med en kampanj där Brandtomten reser runt i regionen och delar ut brandvarnare och brandfiltar.

Foto:

Östergötland2015-11-24 19:00

­– Man kan säga att vi har tomtefierat Brandtomten. Till exempel att han har lite ludd vid ärmarna och luvan, säger Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Mellan den 1 och 23 december kommer den gulbeige Brandtomten att åka runt på vägarna i Räddningstjänsten Östra Götalands (RTÖG) verksamhetsområde.

Barn är ju ganska traditionsbundna. Hur kommer de att reagera på en tomte, klädd i gult och beige?

– Vi får nog förklara för barnen att det rör sig om en avlägsen kusin till jultomten.

– På en kampanjsajt kan allmänheten tipsa om vem som borde få en brandvarnare eller brandfilt. Denna person får sedan ett hembesök av Brandtomten. Just nu är en brandfilt den hetaste klappen, avsöjar Syliva.

I samband med kampanjen hålls även en fototävling, där de som får hembesök, eller ser Brandtomten på vägarna, kan fota och tagga Brandtomten med #brandtomten på Instagram.

Cirka 300 000 kronor kostar kampanjen. Syftet med den är framför allt att sprida kunskap om brandrisker kring jul. Därför finns det också information om brandsäkerhet på sajten. Även små reklamblad med tips och information kommer att delas ut under kampanjperioden.

– Det är inte särskilt svårt att minska brandrisken hemma. Dammsugning av brandvarnaren då och då, och ljusstakar utan mossa gör ditt hem mycket säkrare. Och om man gör ett nytt bottensnitt på julgranen dricker den bättre och tar inte eld lika lätt, avslutar Sylvia Rydström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!