De senaste veckorna ska ett antal personer ha använt bron i Skeppsgården för att dra upp stora mängder fisk, från kvällen och sent in på nätterna.
– Vi hade problem med det för ett par år sedan. Det var några som kom hit och fiskade med nät, lyktor och upp till femtio spön. Då kom Kustbevakningen och polisen hit, så tog det stopp. Men nu har de kommit tillbaks, berättar en av de som bor i området.
De som fiskar ska också ha uppträtt aggressivt mot de boende som ifrågasätter dem. Flera vill därför inte ställa upp på bild eller stå med namn i den här publiceringen.
– De är hotfulla. Det är jättejobbigt, man är ju rädd för dem, säger en av ortsborna.
En annan boende berättar att hennes sambo blivit spottad på när han skulle gå över bron en kväll. De har också blivit bemötta med skällsord, hyttande nävar och hotfullt kroppsspråk.
– De kallar oss massa saker. Jag tar ju inte åt mig när de kallar mig för "hora" eller säger att jag "håller på med incest", men det är ju otrevligt att gå över bron när de är där. De kan peka och skratta.
Flera av ortsborna vittnar om att det fiskas med nät och att fisken säljs vidare. Båda delarna är olagligt utan särskilt tillstånd. Det finns också begränsningar gällande hur många fiskar man får fånga.
Jörgen Dahlin, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen, förstår upprördheten bland boende i området. Dessutom kan han konstatera att bron ingår i ett fredningsområde.
– Det är fiskeförbud där från den 15 september. Då får man inte vara där.
Fram till den 31 januari är allt fiske förbjudet vid området i Vindån. Innan den 15 september är fritidsfiske tillåtet men då gäller fångstbegränsningar, bestämmelser om fisknät och förbud mot försäljning av fisken.
Strax söder om bron går gränsen för ett annat fredningsområde, där fiskeförbud gäller från 1 januari till 15 juni. Jörgen Dahlin förklarar att bron inte inkluderades för att det är en populär plats att fiska sill på under våren.
– Det är som en liten folkfest så det vill man inte fördärva. Det är svårt. Det är synd att straffa alla bara för att några missköter sig.
Ortsborna har varit i kontakt med både Kustbevakningen och polisen. För ett par dagar sedan var Kustbevakningen vid bron och pratade med de fiskare som var där för att informera om vilka regler som gäller. Även polisen planerar att komma dit inom en snar framtid.
– Om de här individerna inte har lärt sig av att ha blivit påtalade av Kustbevakningen, då får vi kanske vidta åtgärder. Eftersom de fiskar från land är det polismyndigheten som utreder brott, säger John Elljung, områdespolis.
Eftersom fiskeförbud råder sedan den 15 september kan fiskarna på platsen göra sig skyldiga till ett brott.
– Om man fiskar en tid på året när man inte får fiska är det brottsligt enligt fiskelagen. Om de är där när vi kommer dit får vi göra en bedömning på plats om det blir en förundersökning som inleds eller inte utifrån omständigheterna.
Carl Hamilton bor i närheten och har även en roll i Valdemarsviks kommun som ansvarig för Vindån och Skärgårdens vattenråd. Han delar irritationen över det otillåtna fisket.
– Det är en å som är jätteviktig för produktionen av havsöringen och andra fiskar också. Vi har lagt mycket pengar på den. Och sedan kommer folk hit och fiskar upp alla de här fiskarna som ska upp och leka.
Han hoppas att ingripanden av Kustbevakningen och polisen kan sätt stopp för tjuvfisket.
– Vi är väldigt glada att Kustbevakningen kom och att polisen gör något. Det skapar trygghet här i samhället.