– Vi tycker det är bra om man kan göra sig av med mynten i god tid före juni 2017. Handla för dem i en butik redan nu eller gå till banken med dem, säger Leif Jacobsson vid enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.
Många banker tar emot mynt enbart från sina egna kunder och det kan förekomma avgifter och önskemål om hur mynten ska lämnas in. Därför ska man först kontakta sin bank för att få mer information. Men allra lättast är det nog att använda mynten i butik.
– Butiker får själva bestämma om de vill ta emot mynt eller inte. Det ska dock tydligt stå på en skylt i butiken vilka regler man har, säger Leif Jacobsson.
Det är bara Bankernas Depå AB som har rätten att lämna in mynt till Riksbanken. Det är ett bolag som samägs av bankerna. Detta bolag har avtal med flera värdebolag om att ta emot mynt och redan nu sker inlämning i stort format.
– Vi har flera lagringsplatser i Sverige där vi lagrar inlämnade mynt. Men vi kan inte berätta var lagren finns. Från våra olika lager sker fortlöpande leveranser till olika smältverk som Riksbanken har avtal med och där mynten smälts ner, säger Leif Jacobsson.
Orsaken till att vi byter mynt är att göra mynten lättare och mindre. Det sänker hanteringskostnaderna. För det andra är de nya mynten helt nickelfria. Det tredje skälet är minskad miljöbelastning när det behövs färre transporter för att frakta samma värde.
De nya mynten är dessutom billigare att producera. Genom att införa en 2-krona kommer det också att behövas färre antal myntt.